Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Stora Enso teki kovaa tulosta pakkauksilla

28.1.2022 09:18Uutiset » Toimiala

Stora Enso teki ennätystuloksen vuonna 2021 ja siinä olivat yhtenä moottorina konsernin pakkausalan liiketoiminnot. Packaging Materials -divisioonan viimeisen vuosineljänneksen ja koko vuoden tulos oli ennätystasoa. Myös Packaging Solutions -divisioona tahkosi ennätystuloksen vuoden lopussa.

Tilinpäätöstiedotteen mukaan Packaging Materials -divisioonan ennätyksellisen neljänneksen taustalla olivat suuret toimitukset ja aaltopahvin pintakartongin parantunut kannattavuus. Koko vuoden liikevaihto kasvoi 25,2 % ja oli 3 898 milj. euroa. Liikevaihtoa kasvattivat selvästi korkeammat kartonkien hinnat sekä merkittävästi suuremmat kartonkitoimitukset, joita tuki Oulun aaltopahvin pintakartonkia valmistavan tehtaan ylösajo.

Packaging Solutions -divisioonassa korkeammat hinnat sekä innovaatio- ja palveluliiketoiminnan myynti johtivat kaikkien aikojen parhaaseen liikevaihtoon. Koko vuoden liikevaihto kasvoi 21,7 % ja oli 723 milj. euroa. Kasvu oli pääasiassa seurausta korkeammista hinnoista, jotka johtuivat aaltopahvin raaka-aineen korkeammista hinnoista sekä kasvusta innovointiin ja palveluihin perustuvassa liiketoiminnassa.

Paperissa käänne parempaan

Paper-divisioonan tuloksesta tiedotteessa todetaan, että käänne parempaan on meneillään ja hinnannousut lievensivät kustannusinflaation vaikutusta. Liikevaihto laski vuositasolla 14 % ja oli 1 703 milj. euroa. Lasku johtui Veitsiluodon ja Kvarnsvedenin tehtaiden sulkemisista ja Oulun tehtaan muuntamisesta. Jäljellä olevien liiketoimintojen liikevaihto kasvoi 12 % eli 58 milj. euroa. Kasvu oli seurausta kohonneista paperin hinnoista kaikissa tuotantolinjoissa. Divisioonan tulos heikkeni.

Kaiken kaikkiaan Stora Enso teki vahvan tuloksen viime vuonna. Konsernin liikevaihto kasvoi 26 % viime vuodesta ja oli 10 164 milj. euroa. Operatiivinen liiketulos nousi 426 milj. euroon, mikä on 309 milj. euroa korkeampi edellisvuoteen verrattuna.

– Stora Enson vahva tuloskunto perustuu globaalien megatrendien tukeman strategian toteuttamiseen. Olemme hyötyneet strategisesta asemastamme. Vuoden 2021 operatiivinen liiketulosprosenttimme oli 15 – pitkän historiamme paras. Koko vuoden liiketulos yli kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna ja oli ennätykselliset 1 528 milj. euroa. Tuotteidemme vahva kysyntä jatkui ja tasapainoinen myyntijakauma kaikissa divisioonissa tuki niin hintoja kuin volyymeja, kommentoi tulosta Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky.

Bresky sanoo Stora Enson olleen jo usean vuoden ajan muutosmatkalla pääasiassa paperia valmistavasta yhtiöstä maailman johtavaksi puupohjaisten uusiutuvien tuotteiden valmistajaksi. Muutosstrategia näyttää toimivan hyvin, niin kuin Bresky toteaa.

– Muutosvauhti on kiihtynyt, kun vähensimme rakenteellisesti heikentyvää paperiliiketoimintaa, jotta jäljellä oleva liiketoiminta olisi kilpailukykyisempää. Stora Enso astuu uuteen kehitysvaiheeseen, tavoitteenaan kasvaa kannattavasti. Viimeisen kahden vuoden ajan ja myös jatkossa toteutamme kasvumahdollisuuksiin keskittyvää strategiaamme Packaging Materials-, Wood Products- ja Biomaterials-divisioonien kohdennetuilla investoinneilla.

Reino Lantto

Share: