SKS yhtiöittää tietokirjojen kustantamisen

26.2.2020 18:27Uutiset » Toimiala
Avoin Kalevala on SKS:n avointa julkaisutoimintaa. Se sisältää vuonna 1849 ilmestyneen Kalevalan runot 1−15 ja Lönnrotin esipuheen. Ne ovat luettavissa painetun kirjan näköiskappaleena, tekstin transkriptioina ja käsikirjoituksen faksimile-kuvina. Kuva: SKS/Gary Wornell.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) jakaa kustannustoimintansa avoimeen tieteelliseen julkaisemiseen ja perustamansa SKS Oppi ja Tieto Oy:n kautta oppimateriaalien sekä tieto- ja tilauskirjojen julkaisemiseen.

SKS tekee näin saman kuin Helsingin yliopisto, joka on perustanut uuden kansainvälisen avoimen tiedekustantamon.

SKS keskittyy avoimesti saatavilla oleviin tiedejulkaisuihin, ja sen omistama SKS Oppi ja Tieto Oy vastaa vuoden 2021 alusta oppimateriaalien sekä tieto- ja tilauskirjojen kustantamisesta. SKS jatkaa perinteikästä kustannustoimintaansa myös omistamassaan osakeyhtiössä.

Seuran tutkimusosastolla toimivan biografiakeskuksen neljä työntekijää ja kustantamon kolme työntekijää muodostavat vertaisarvioituun avoimeen tieteelliseen julkaisemiseen keskittyvän yksikön. SKS Oppi ja Tieto Oy:n palvelukseen siirtyy vanhoina työntekijöinä neljä seuran kustantamon työntekijää, ja osakeyhtiö vahvistaa henkilöstöään rekrytoinneilla.

SKS:n tavoite on tiedotteen mukaan perustamisesta saakka ollut tiedon avoimuus. Alussa tämä tapahtui uudistamalla suomen kieltä, kokoamalla kansanperinnettä ja julkaisemalla suomenkielistä kirjallisuutta. Tänä päivänä sisäänkäyntinä tietoon on verkko ja sähköinen julkaiseminen. SKS on Pohjoismaiden suurin avoimen tieteen kustantaja.

Share: