Sanoma ostaa Alma Median alueelliset sanomalehdet

11.2.2020 09:25Uutiset » Toimiala

Sanoma on allekirjoittanut sopimuksen Alma Median alueellisen sanomalehtiliiketoiminnan ostamisesta. Yrityskaupassa Sanomalle siirtyy Alma Media Kustannus Oy, joka kustantaa Aamulehteä ja Satakunnan Kansaa sekä kolmeatoista pienempää lehteä Pirkanmaalla sekä Länsi- ja Keski-Suomessa. Kauppaan kuuluu myös painopalveluja tarjoava Alma Manu Oy.

Tiedotteen mukaan yrityskauppa on merkittävä investointi kotimaisen, riippumattoman journalismin digitaaliseen tulevaisuuteen. Kaupan tavoitteena on vahvistaa ostettavien lehtien ja Sanoman uutismedialiiketoiminnan kehitystä ja varmistaa kaikkia suomalaisia palveleva elinvoimainen, kotimainen, riippumaton uutismedia myös digitaalisessa toimintaympäristössä. Journalistisen riippumattomuuden varmistaminen myös jatkossa on yrityskaupan keskeinen osa: toimitukset ja uutisbrändit jatkavat itsenäisinä omien päätoimittajiensa johdolla.

Digitaalisia palveluja vahvistetaan
Alma Media Kustannus Oy:n lehdillä oli vuoden 2019 lopussa yhteensä 190 000 tilausta. Noin 14 % tilauksista oli puhtaasti digitaalisia, kun vastaava osuus Helsingin Sanomilla on 27 %.

– Alma Median alueellisilla sanomalehdillä on vahvat brändit ja tiiviit asiakassuhteet alueillaan, ja ne täydentävät erinomaisesti Sanoma Media Finlandin uutistarjoomaa. Tämä on vahva perusta, jonka päälle rakentaa. Uskomme, että Helsingin Sanomien viimeaikaiset opit ja kokemus voivat auttaa entisestään vahvistamaan digitaalisten palvelujen käyttöä ja kehitystä ja tavoittamaan myös erityisesti nuorempia yleisöjä kaikilla alueilla. Jakamalla resursseja ja parhaita käytäntöjä voimme yhdessä kehittää lukijoille entistä houkuttelevampia digituotteita ja samalla vahvistaa painettua lehteä, jolla on jatkossakin merkittävä rooli mediankäytössä, sanoo Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta.

Kilpailuviranomaisen hyväksyntä vaaditaan
Ostettavan liiketoiminnan liikevaihto vuonna 2019 oli 99 milj. euroa ja pro forma oikaistu käyttökate 15 milj. euroa tai n. 20 milj. euroa mukaan lukien 1.1.2020 voimaan tulleen jakelun ulkoistussopimuksen vaikutus. Sovittu kauppahinta on 115 miljoonaa euroa.

Hankittavissa liiketoiminnoissa työskentelee 365 työntekijää. Työntekijät siirtyvät liiketoiminnan mukana Sanoman palvelukseen, kun kauppa on saatettu loppuun. Kaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2020 aikana.

Share: