Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

PTT ennustaa paperin hintojen laskua 2023

7.10.2022 08:54Uutiset » Toimiala
Painopaperien hinnat ovat olleet historiallisen korkealla. Kuva: UPM.

Papereiden markkinahinnat olivat 2022 alkupuoliskolla Euroopassa historiallisen korkealla. Kysynnän taittuessa hinnat lähtevät laskuun, vaikka merkittävää laskua ei energian korkean hinnan takia nähdä. Näin ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT metsäalan ennusteessaan.

PTT:n mukaan tämän vuoden alkupuoliskolla papereilla oli Euroopassa hyvä kysyntä, mutta kehitys heikkenee loppuvuoden aikana, kun kotitalouksien ostovoima laskee ja yksityinen kulutus vähenee. Suomen paperin tuotanto ja vienti vähenivät 2022 alkupuoliskolla selvästi UPM:n tehtaiden työnseisauksen sekä Veitsiluodon paperitehtaan sulkeutumisen takia, ja vuosivienti jääkin selvästi viime vuotta alhaisemmaksi. Tuotantoseisokit Keski-Euroopassa sekä kilpailuetu energiassa kuitenkin tukevat suomalaisen paperin vientiä.

Tänä vuonna Suomen paperin viennin määrä laskee 31 %, mutta hinta nousee 37 %. Ensi vuonna viennin määrä nousisi 19 % ja hinta laskisi 17 %.

Myös kartongeissa kysyntä hiipuu, kun kuluttajat varautuvat epävarmuuteen ja korkeaan inflaatioon.

Kartongin viennin määrä nousee 2 % ja hinta 20 %. Ensi vuonna määrä nousisi prosentin ja hinta laskisi 14 %. Kartongeissa kysyntä hiipuu, kun kuluttajat varautuvat epävarmuuteen ja korkeaan inflaatioon. Pidemmällä aikavälillä kartonkien kysyntänäkymät ovat yhä positiiviset. Suomen etuna on ensikuidun käyttö verrattuna Euroopan kierrätyskuitua käyttäviin kilpailijoihin, sillä tällainen kartonki soveltuu hyvin erilaisiin elintarvike- ja hygieniapakkauksiin.

Kartongin vienti on noussut paperin ohi, mutta paperiakin viedään taas enemmän. Kuva: PTT.
Array
Share: