Perinteisillä medioilla sijansa lasten ja nuorten arjessa

10.6.2019 18:41Uutiset » Toimiala
Painetun lehden selaaminen, tauko digitaalisesta arjesta ja kokonaisuuden helpompi hahmottaminen paperilta viehättävät kaikenikäisiä. Kuva: Aikakausmedia.

Lasten ja nuorten arki on jatkuvaa somevirtaa, mutta perinteiselle medialle on edelleen paikkansa arjessa. Aikakausmedia selvitti Lasten ja nuorten mediapäivä -tutkimuksessa 7–15-vuotiaiden mediankäyttötottumuksia ja heitä kiinnostavia sisältöjä.

YouTube on kaikissa ikäryhmissä tärkein media ja viihtyminen tärkein syy käyttää mediaa.

Lasten ja nuorten mediankäytössä tärkein väline on puhelin, jonka kautta käytetään erityisesti pikaviestinpalveluja, somea, YouTubea ja mobiilipelejä. Kuitenkin myös perinteisellä medialla on paikkansa: televisiota katsoo 86 prosenttia, kirjoja lukee 70 prosenttia ja aikakauslehtiä 52 prosenttia.

Aikakauslehtien lukemiseen lapsia ja nuoria motivoi rauhoittuminen käsissä pidettävän median äärellä ja kiinnostavat jutut. Erityisesti 7–9-vuotiaille tytöille on tärkeää lehden konkreettinen selailu sekä lehdistä löytyvät piirustustehtävät ja irrotettavat julisteet. Ensisijainen syy, miksi aikakauslehtien lukeminen ei kiinnosta, on vastaavasti se, että lehtiä ei koeta mielenkiintoisiksi. Osa saattaisi kuitenkin lukea, jos kotiin tulisi lehtiä: tämän syyn mainitsi 19 prosenttia vastaajista.

– Lasten ja nuorten syyt lukea aikakauslehtiä vaikuttavat olevan hyvin samanlaisia kuin aikuisilla vastaavissa tutkimuksissa. Painetun lehden selaaminen, tauko digitaalisesta arjesta ja kokonaisuuden helpompi hahmottaminen paperilta viehättävät kaikenikäisiä, Aikakausmedian markkinointi- ja tutkimuspäällikkö Outi Itävuo kertoo.

Share: