Paperimyyttien kimppuun kirjasella

22.8.2019 08:43Uutiset » Toimiala
Paperimyyttejä kumoavan kirjasen on laatinut Two Sides -järjestö.

Onko paperi mediana ympäristölle ystävällisempi kuin verkkomedia? Kyllä on, todistaa Two Sides-järjestön uusittu kirjanen, joka kumoaa useita sitkeästi eläviä myyttejä paperista ja painotuotteista. Paperi on tutkittu tuote, jonka ympäristövaikutukset tunnetaan hyvin, kun taas digitaalisen median vaikutuksista on vähemmän tutkittua tietoa.

Two Sides on paperiteollisuuden tukema järjestö, joka kerää ja julkaisee tietoa paperista mediana. Järjestön Myths & Facts -julkaistiin nyt uudistettuna jo 10.kerran Britanniassa. Kirjan 26 sivulla kumotaan useita myyttejä, joita suurella yleisöllä on paperista. Esimerkiksi väite ”Euroopan metsät vähenevät” ei pidä paikkaansa. Metsäkato on ongelma maailmassa, mutta Euroopassa metsät kasvavat ja ne peittävät jo 42 % 28:n EU-maan pinta-alasta, mikä on maailman huippua.

Myytti on myös, että vain kierrätyspaperia pitäisi käyttää painotuotteissa. Paperin tuotanto ei ole suuri saasteiden lähde maailmassa ja Euroopassa paperia kierrätetään enemmän kuin missään muualla – kierrätysaste on 72,3 %.

Kirjasen tiedot perustuvat uusimpaan tutkimustietoon, jonka lähteinä ovat mm. CEPI ja FAO.

Painotuotteiden määrä ja käyttö mediana on Euroopassa vähentynyt, mutta tämä ei aina ole kuluttajan mieleen. Kirjasen mukaan esimerkiksi 72 % kirjojen käyttäjistä lukee mieluummin painettua kuin sähköistä kirjaa. Mainostajien usko digitaalisen markkinoinnin voimaan on uusi myytti.

Kirjanen löytyy järjestön verkkosivuilta www.twosides.info. Se tullaan julkaisemaan myös suomeksi ja Graafinen teollisuus ry. kertoo jäsenilleen, kun opas on valmis.

REINO LANTTO

Share: