Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Paperikriisi uhkaa vähentää julkaisuja

26.1.2022 09:34Uutiset » Toimiala
UPM on suuri painopaperien tuottaja ja lakko vaikuttaa mm. kuvastojen painopaperin saatavuuteen. Kuva: UPM.

Euroopassa on nyt paperikriisi, joka uhkaa vähentää julkaisujen painamista. UPM:n lakko pahentaa tilannetta erityisesti LWC- ja MWC-papereiden saatavuudessa, mikä vaikuttaa esimerkiksi heatset-painamiseen. Paperin ja kartongin hinta nousee edelleen, mikä sekin voi vähentää painotuotteiden kysyntää.

Euroopan graafisen alan yhteistyöjärjestö Intergraf varoittaa, että paperikriisillä voi olla vakavia seurauksia painotuotteiden tarjonnalle kaikilla markkinoilla.
Tilanne vaarantaa myös graafisen alan elpymistä koronakriisistä. Jotkut Intergrafin jäsenjärjestöistä ovat kertoneet, että saatavilla on nyt vain 40 % niistä painopapereista, joita tarvitaan helmikuun puolenvälin jälkeen.

Kahden viime vuoden aikana painotuotteiden kysyntä laski selvästi, mutta nyt se on Intergrafin mukaan noussut lähes pandemiaa edeltäneelle tasolle. Samanaikaisesti painopaperien tuotantoa on vähennetty runsaasti, mikä on osasyy nykyiseen kriisitilanteeseen.

Todennäköisesti julkaisijat joutuvat vähentämään julkaisujen määrää keväällä. Paperipula vaikuttaa erityisesti sanomalehtien, aikakauslehtien, kirjojen ja mainospainotuotteiden painamiseen. Se voi vaikuttaa myös pakkausten painamiseen. Suomessa Ajaston toimitusjohtaja on kertonut, että yritys on joutunut lykkäämään kalenterien painatusta ohkopaperin heikon saatavuuden vuoksi.

Paperin, kartongin ja värien hintojen nousu jatkuu

Tarjonnan vähyys nostaa yleensä hintoja. Paperien hintoja nostaa myös kustannusten nopea nousu. Kaksi paperinvalmistajaa on jälleen ilmoittanut hintojen korotuksista.

Sappi Europe nostaa paperien hintoja 10–25 % helmikuun puolivälissä. Mitsubishi HiTec Paper puolestaan korottaa erikoispaperien hintojaan globaalisti 10 % maaliskuun alusta. Pohjoismaiset paperitehtaat kertovat niukasti paperien hinnoistaan, mutta todennäköisesti ne ovat nousussa.

Uutispalvelu Euwidin mukaan Saksassa aikakauslehtien ja kuvastojen markkinat ovat kaaoksessa. Paperin tuottajat nostivat hintojaan vuoden alusta, ja nyt ne aikovat nostaa hintojaan uudelleen. Samanaikaisesti paperin saatavuus on heikentynyt. Myös kartongin hinnat ovat nousseet jyrkästi Saksassa. Britanniassa kartongin hintoja on korotettu vuoden alusta.

Myös painovärien ja lakkojen hintojen nousu jatkuu. Actega aikoo korottaa vesipohjaisten päällysteiden hintojaan maaliskuun alusta. Flint Group on kertonut korotuksista, jotka vaikuttavat heatset-, sanomalehti- ja arkkipainamiseen. Myös siirtomedioiden ja tarvikkeiden hinnat nousevat. Sun Chemical kertoo nostavansa värien. lakkojen tarvikkeiden hintoja heti EMEA-alueella. Korotus koskee koko tuotevalikoimaa.

Suomessa Antalis on ilmoittanut uusista hinnankorotuksista 14.2. lukien. Papereissa ja kartongeissa sekä muissa näistä jalostetuissa tuotteissa ja materiaaleissa korotukset tulevat olemaan 10–15 %. Avery-tuotteiden sekä Coala-tarrojen ja -laminaattien osalta korotukset tulevat olemaan 6 %. Myös muissa tuotteissa voi tulla korotuksia.

Papyrus on ilmoittanut hinnankorotuksista 1.3. lukien. Tiedotteen mukaan tavarantoimittajat ovat yleisesti ilmoittaneet hinnankorotuksista, jotka aiheutuvat raaka-aine-, kuljetus-, energia- ja valmistuskustannusten noususta. Tästä johtuen Papyrus joutuu vastaavasti nostamaan hintojaan 8–15 % tuoteryhmästä riippuen.

Paperpap (Pyroll Paperitukku) on viimeksi kertonut hintojen 12–25 %:n nostosta 3.1. lukien.

Reino Lantto

Share: