Paperi kiertää hyvin – elektroniikka ei

15.9.2015 16:43Uutiset » Toimiala

Suomessa kulutetusta paperista ja kartongista kierrätettiin vuonna 2014 noin 81 prosenttia. Elektroniikkaromun kierrätyksessä on vielä paljon toivomisen varaa, sillä vain hiukan alle puolet siitä kierrätetään toivotulla tavalla Suomessa.

Vain kolmannes Euroopan elektroniikkaromusta kierrätetään toivotulla tavalla. Valtava määrä käytöstä poistettuja kännyköitä, tietokoneita ja televisioita palaa laittomaan kauppaan tai heitetään jätteeksi vaikkapa kaatopaikalle. Näin kertoo tuore Yhdistyneiden kansakuntien ja Interpolin teettämä tutkimus.

Puolet paperista tehdään kierrätyskuidusta

Tutkimuksen mukaan Ruotsi ja Norja pääsivät lähimmäksi EU:n kierrätystavoitetta. EU pyrkii siihen, että 85 prosenttia elektroniikkaromusta kierrätettäisiin. Kauimpana EU:n päämäärästä ovat Romania, Espanja ja Kypros, jotka kierrättävät tai keräävät 20 prosenttia elektroniikkaromusta. Suomi on listalla seitsemäntenä suurin piirtein samalla tasolla Puolan kanssa.

Noin puolet Euroopassa käytetystä paperista on valmistettu kierrätyskuiduista. Kierrätyskuitua käytetään eniten pakkausmateriaaleissa ja sanomalehtipaperissa. Suomessa käytetään Metsäteollisuus ry:n mukaan käytännössä kaikki täältä saatavissa oleva kierrätyskuitu. Vuonna 2014 keräyspaperia kerättiin Suomesta 613 000 tonnia, eli noin 121 kg/henkilö.

Share: