Papereiden ja värien hintapaine jatkuu

7.12.2018 10:33Uutiset » Toimiala
Flint Groupin UV-värejä. Kuva: Flint.

Painopaperien ja painovärien hintojen nousun voi ennustaa jatkuvan ensi vuonna, sillä raaka-aineiden kustannusten nousu on jatkunut tänä syksynä, eikä helpotusta ole näkyvissä. Useat papereiden ja värien valmistajat ovat jo ilmoittaneet hintojen korotuksista 2019.

Tänä vuonna kustannuspaineet ja tiukat markkinat ovat johtaneet useisiin korotuksiin papereiden ja värien markkinoilla. Painopaperien hintoihin vaikuttaa erityisesti sellun korkea hinta, mutta myös energian hinta ja kuljetuskustannukset ovat nousseet. Sappi Europe perustelee näillä syillä hinnankorotuksiaan.

Sappi nostaa puuvapaiden päällystettyjen ja päällystämättömien papereiden hintoja 6 – 8 % tammikuun alusta Euroopassa ja vientimarkkinoilla. Jo aikaisemmin Sappi kertoi nostavansa LWC ja MW -papereiden hintojaan.

Suomessa Papyrus on ilmoittanut nostavansa tammikuun alusta päällystämättömien MultiOffset, MultiBusiness  ja Amber Graphic -papereiden hintoja 3 %.  Graafiset kartongit FocusCard Smooth ja Linen kallistuvat 5 %.

Painovärien ja päällystysaineiden suurimpiin valmistajiin kuuluva Sun Chemical kertoi 6.12. nostavansa jälleen värien hintoja Euroopassa 19.1. lukien.  Korotukset koskevat sekä vesipohjaisia että liuotinvärejä. Sun Chemical perustelee hintojen nostoa erityisesti Kiinan tiukentuvilla ympäristösäännöksillä, jotka ovat johtaneet tuotannon rajoittamiseen ja tehtaiden sulkemiseen.

Toinen suuri värien valmistaja Flint Group kertoi syyskuussa nostavansa kaikkien offset-värien ja lakkojen hintoja Pohjois-Amerikassa. Kiinan tuotannon supistumisen lisäksi Flint luetteli tiedotteessa useita muita syitä, jotka tiukentavat markkinoita ja aiheuttavat kustannuspaineita. Näitä syitä ovat USA:n Kiina-tullit, kasvaneet rahtikustannukset, öljyn hinnan nousu ja Euroopan REACH-säätelyn muutokset.

Kustannuspaineet heijastuvat myös suurkuvatulostuksen materiaaleihin. Seri-Deco kertoo, että useat tavarantoimittajat nostavat hintojaan, ja yritys joutuu siirtämään nämä korotukset myyntihintoihin 1.2.2019 alkaen. Seri-Decon hintojen korotukset ovat haarukassa 2–5 %.

Reino Lantto

Share: