Pakkausmarkkinoiden terve kasvu jatkuu

5.2.2016 08:01Uutiset » Toimiala
Valio otti ensimmäisenä käyttöön täysin biomateriaaleista valmistetut Rex-juomatölkit. Nyt Tetra Pak odottaa tekevänsä niitä eri markkinoille yli 100 miljoonaa kappaletta vuonna 2016.
Valio otti ensimmäisenä käyttöön täysin biomateriaaleista valmistetut Rex-juomatölkit. Nyt Tetra Pak odottaa tekevänsä niitä eri markkinoille yli 100 miljoonaa kappaletta vuonna 2016.

Maailman pakkausmarkkinat jatkavat kasvuaan seuraavan viiden vuoden aikana. Markkinoiden kasvu on keskimäärin 3,5 % vuodessa tutkimusyhtiö Smithers Piran mukaan vuoteen 2020 mennessä. Markkinat kasvavat melkein biljoonaan dollariin tällä aikavälillä.

Markkinoiden koko on nyt 839 miljardia dollaria(768 miljardia euroa). Vuoteen 2020 markkinoiden ennustetaan kasvavan 998 miljardiin dollariin. Kasvu on nopeinta kehittyvien maiden markkinoilla. Kehittyneillä markkinoilla kasvu on hitaampaa ja arvoketjussa tapahtuu suuria muutoksia, ennustaa The Future of Global Packaging to 2020 -raportti.

Smithers Piran mukaan joustavat ja kiinteät muovipakkaukset tulevat ottamaan lisää markkinaosuutta. Nopeinta kasvu on kiinteissä muovipakkauksissa, keskimäärin 4,4 % vuodessa. Joustavien pakkausmateriaalien kasvu jatkuu voimakkaana. Puupohjaiset (aaltopahvi, taivekartonki, nestepakkaukset) perustuvat pakkaukset säilyttävät asemansa suurimpana markkinoilla. Tämän markkinan arvo on nyt noin 261 miljardia dollaria. Verkkokaupan kasvu lisää puupohjaisten pakkausten kysyntää.

Myös Ruotsissa on kartoitettu pakkausmarkkinoiden tilaa. Alan klusteri Packbridge on tutkinut pakkausteollisuutta ja laskenut sen liikevaihdoksi 75 miljardia kruunua (8 miljardia euroa). Viiden viimeisen vuoden aikana liikevaihdon kasvu on ollut keskimäärin 1,5 % vuodessa. Sitä ennen kasvu oli 3-4 % vuodessa. Nopeimmin ovat kasvaneet alan suuret yritykset.

Share: