Painopaperien tarjonta supistuu

2.4.2019 14:41Uutiset » Toimiala
Painopaperien valmistajat leikkaavat tuotantokapasiteettia Euroopassa. Kuva: UPM.

Painopaperien tarjonta supistuu ja painajien on syytä miettiä vaihtoehtoja hyvissä ajoin. Uusin isku tuli, kun UPM suunnittelee sulkevansa päällystetyn mekaanisen paperin kapasiteettia Saksassa. Samaan aikaan Arjowigginsin suuri painopaperitehdas on mennyt konkurssiin Ranskassa.

Tuotantokapasiteetin vähentyminen voi nostaa paperien hintoja ja tunnettuja paperilaatuja voi myös poistua kokonaan markkinoilta. Suomessa Stora Enso suunnittelee muuntavansa Oulun paperitehtaan pakkauskartongin valmistajaksi. Oulussa valmistetaan Lumi-brändin hienopapereita, joiden valmistuksen jatko on nyt uhattuna.

Keski-Euroopassa Arjowigginsin paperitehtaat Ranskassa ja Englannissa ovat selvitystilassa ja niiden jatko on epävarma. Euwid-uutispalvelun mukaan yrityksen Bessé-sur-Braye -paperitehdas Ranskassa on mennyt konkurssiin, kun sen myynti on epäonnistunut. Tehtaalla on valmistettu mm. tunnettuja merkkejä Cocoon ja Cyclus. Tehtaan kapasiteetti on ollut 320 000 tonnia vuodessa.

Arjowigginsin toinen tehdas Le Bourray on löytänyt ostajan, mutta tuotanto jatkuu vain pehmoperikoneella ja kierrätyskuituun perustuvia graafisia papereita tehnyt kone suljetaan.

Arjowigginsin Britannian tehtaiden ostosta käydään neuvotteluja. Joidenkin tunnettujen design-paperien tuotannon jatkuminen voi olla uhattuna.

UPM vähentää LWC-tuotantoa

UPM suunnittelee sulkevansa pysyvästi paperikone 10:n UPM Plattlingin tehtaalla Saksassa, vähentäen noin 155 000 tonnia päällystetyn mekaanisen paperin (LWC) kapasiteettia Euroopassa. Paperintuotannon suunnitellaan jatkuvan Plattlingin tehtaan paperikone 1:llä ja 11:llä. UPM perustelee sulkemista paperimarkkinoiden jatkuvalla supistumisella.

– Paperimarkkinat ovat supistuneet maailmanlaajuisesti kymmenen viime vuoden ajan. UPM Communication Papers on vastannut tähän kehitykseen pyrkimällä säilyttämään liiketoiminnan kilpailukyvyn ja vähentämällä valikoivasti kapasiteettia. Näin jatkamme myös tulevaisuudessa. Tänään ilmoitettu suunniteltu sulkeminen noudattaa tätä linjaa. Keskitymme ylläpitämään uudenaikaisimmat ja kilpailukykyisimmät koneemme, sanoo Winfried Schaur, UPM Communication Papersin liiketoimintajohtaja.

REINO LANTTO

Share: