Painoalalla tavoitellaan yrityskauppoja

2.2.2021 07:14Uutiset » Toimiala
Heidelberg jatkaa digitaalisen painoyksikön ja tarvikkeiden tuotantoa Galluksen Labelfire-etikettipainokoneeseen. Kuva: Gallus.

Digitaalisen viestinnän laajentuminen ja koronapandemia lisäävät paino- ja viestintäalalla painetta toiminnan rationalisointiin yrityskauppojen avulla. Monet kaupat ovat kuitenkin kariutuneet, viimeisimpänä Heidelbergin tavoittelema Gallus-yksikön myynti.

Maailman suurimpiin kuuluva painokoneiden valmistaja Heidelberg oli neuvotellut valmiiksi Gallus Groupin myynnin Benpac Holding -yhtiölle. Se ei kuitenkaan maksanut 120 miljoonan euron kauppasummaan ajoissa ja kauppa kariutui helmikuun alussa. Etikettipainokoneita valmistava Gallus jatkaa nyt osana Heidelberg-konsernia, joka jatkaa Galluksen tulevaisuuden vaihtoehtojen selvittelyä. Heidelbergille liiketoiminta siirtyi kokonaan vuonna 2014.

Viime vuonna painoalalla herätti paljon keskustelua Xeroxin ostotarjous HP:stä. Se ei saanut kannatusta HP:n johtoelimissä ja suunnitelma luovuttiin keväällä koronapandemian levitessä. Xerox kertoo nyt tutkivansa edelleen yrityskauppojen mahdollisuuksia ja perustaa rahaston startup-sijoituksia varten.

Japanilainen offsetpainokoneita valmistava Komori sen sijaan onnistui ostamaan saksalaisen jälkikäsittelylaitteita valmistavan MBO:n toukokuussa. Yritykset tiivistivät yhteistyötään viime syksynä.

Rotaatiopainokoneita valmistava Manroland Goss Group ilmoitti joulukuussa ostavansa Thallo-painokoneiden liiketoiminnan aikaisemmalla tytäryhtiöltään ContiWebiltä. Thallo valmistaa offsetpainokoneita pakkauksien ja turvapainotuotteiden valmistamiseen.

Agfa aikoo tehdä Offset Solutions -yksiköstään oman yrityksen ja rationalisoi yksikön tuotantoa. Yksikkö valmistaa mm. painolevyjä. Painolevyjen markkina on supistunut, ja levyjen valmistajat pyrkivät pienentämään tuotantokapasiteettiaan.

Reino Lantto

Share: