Painoala kasvaa ja investoi maailmassa

24.2.2017 09:32Uutiset » Toimiala
Kuva Drupa 2016 -messuilta. Messe Düsseldorf/ctillmann.

Maailman painoala uskoo kasvuun ja investoi erityisesti jälkikäsittelyyn. Drupan trendiraportin mukaan ala suhtautuu luottavasti tämän vuoden näkymiin, vaikka tilanne vaihteleekin markkinoittain ja alueittain. Optimismi perustuu printin sopeutumiseen globaaleihin haasteisiin.

Drupa-messut on teettänyt neljännen alaa luotaavan raporttinsa, joka tullaan julkistamaan muutaman viikon kuluessa englannin kielellä. Markkinatutkimusyritys Printfuture haastatteli raporttia varten lähes 850 painotalon johtajaa ja 300 alan toimittajan johtajaa.

Raportti osoittaa monin tavoin, että printti on toipunut hyvin kahdesta haasteesta, jotka ovat finanssikriisi ja strateginen siirtymä digitaaliseen viestintään.

– Viime vuoden Drupa osoitti, että painoala on globaalisti saanut tulevaisuuden uskonsa takaisin. Uudet tekniikat ja sovellukset innostivat sekä toimittajia että asiakkaita. Tämä raportti osoittaa, että ala on kasvamassa ja investoi voimakkaasti, vaikka luottamuksen taso vaihteleekin markkinoittain ja alueittain. Näin sanoo Sabine Geldermann, Director drupa, Messe Düsseldorf.

Toipumisen merkit ovat nähtävissä myös Suomen painoalalla, ja investoinnit ovat lähteneet liikkeelle. Raportti ei kuitenkaan kerro tilannetta maittain.

Raportin mukaan 42 % painajista sanoo liiketoimintansa olleen taloudellisesti hyvässä kunnossa vuonna 2016. Vain 11 % vastasi tilanteensa olleen huono. Tämä on paras tulos Drupan raporttisarjan aikana. Vuoden 2017 näkymiä pidetään entistä parempina nettosaldon ollessa 46 %. Markkinoiden erot ovat kuitenkin kasvussa.

Vahvinta kasvua odotetaan pakkauspainamisessa (+39 %) ja funktionaalisessa painamisessa (+34 %). Siihen lasketaan teollinen ja koristepainaminen. Painajat kertovat trendin olevan edelleen hintojen lasku ja marginaalien kaventuminen, joita kompensoivat liikevaihdon ja käyttöasteen nousu. Trendeinä ovat edelleen sarjojen sekä toimitusaikojen lyhentyminen ja töiden määrän lisääntyminen.

 Viimeistely kärjessä investointisuunnitelmissa

Painotaloista 42 % kertoi investoineensa viimeisen 12 kuukauden aikana entistä enemmän ja vain 11 % kertoi vähentäneensä investointeja. Vuoden 2017 saldo on +41 % kyselyn mukaan. Ensimmäistä kertaa kyselyjen historiassa eniten aiotaan panostaa viimeistelyyn. Seuraavina kohteina tulevat painokoneet ja ohjelmistot.

Painokoneissa investointilistan kärjessä ovat offset ja seuraavana digitaaliset tooneripohjaiset väriarkkikoneet. Kaikilla markkinoilla on kuitenkin eri tekniikka kärjessä. Kaupallisessa painamisessa aiotaan panostaa eniten tooneritekniikkaan, julkaisuissa arkkioffsettiin, pakkauksissa fleksoon ja funktionaalisessa painamisessa värilliseen rullamustesuihkuun.

Lisätietoja Drupa-raportista.

Reino Lantto

Share: