Painettujen kirjojen suosio kääntynyt nousuun

8.2.2019 09:12Uutiset » Toimiala
Painettu kirja on aina fyysinen eikä virtuaalinen kokemus. Messukeskuksen kuva on Kirjamessuilta 2018.

Painettujen kirjojen myynti nousee eri puolilla maailmaa. Näyttää siltä, että painettu kirja on tekemässä paluuta ja e-kirjojen suosio jää odotettua vähäisemmäksi. Myös Suomessa painettujen kirjojen myynti kasvoi viime vuonna ja kirjamessuilla riitti kävijöitä.

Two Sides -uutispalvelu on kerännyt kirjojen myyntitietoa eri puolilta maailmaa, ja luvut näyttävät positiivisilta. Nielsen Bookscanin tilastojen mukaan painettujen kirjojen myynti kasvoi Britanniassa 2,1 %, joka tarkoittaa 34 miljoonan punnan ja 627 000 kirjan lisäystä. Samanlaisia lukuja on saatu Italiasta ja Saksasta.

Samaan aikaan e-kirjojen myynti on noussut odotettua hitaammin tai jopa laskenut joissakin maissa. Äänikirjojen suosio on kasvussa, mutta e-kirja ei tuotteena vedä niin hyvin kuin on uskottu. Tämä näkyy hyvin myös kirjamessuilla, joissa e-kirja on sivuroolissa painetun kirjan rinnalla.

– Painettujen kirjojen markkinat on paljon terveemmässä kunnossa kuin e-kirjojen markkina, sanoo WH Smith -yrityksen toimitusjohtaja Stephen Clarke.

Suomessa painettujen kirjojen myynti nousi viime vuonna 3,2 % Kustannusyhdistyksen neljännesvuositilaston mukaan. Myös Kirjakauppaliitto on kertonut, että kirjamyynnin kasvu jatkui. Sitä vauhditti Kimi Räikkösestä kertovan kirjan suuri suosio. Suomessa myös e-kirjojen myynti kasvoi äänikirjojen vauhdittamana.

Ruutuväsymys auttaa painettua kirjaa

Painettujen kirjojen tulevaisuus näyttää valoisalta myös Stora Enson keväällä 2018 tekemän selvityksen mukaan. Siinä haastateltiin 80 alan toimijaa 13 maassa. Tulos oli, että painettujen kirjojen uskotaan säilyvän kuluttajien mielessä kiinnostavina, relevantteina ja tärkeinä verrattuna e-kirjoihin.

Molemmat formaatit ovat selvityksen mukaan tärkeitä. Digitaalisia materiaaleja käytetään paljon esimerkiksi ammatillisissa sekä koulutuksellisissa tarkoituksissa.

Digitaalisen informaation valtava kasvu ja verkon lisääntyvä käyttö aiheuttavat myös ruutuväsymystä, joka auttaa painettua kirjaa pitämään pintansa.

– Fyysinen kirja tuntuu erilaiselta kuin e-kirja. Se on kokemus, jossa paperi ja kirjan kansi, materiaalin tuntuma ja laatu ovat tärkeitä, sanoo johtaja Essi Lauri Stora Enson paperidivisioonasta.

Stora Enso on maailman suurimpia kirjapapereiden tuottajia.

REINO LANTTO

Share: