Painettujen kirjojen myynti kääntyi laskuun

23.1.2020 19:35Uutiset » Toimiala
Äänikirjojen myynti kasvoi yli kaksinkertaiseksi vuonna 2019. Kuva: BookBeat.

Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen tilastojen mukaan kirjamyynnin muutaman vuoden jatkunut kasvu kääntyi laskuun 2019. Kokonaismyynti laski yli viisi prosenttia, mutta sähköisten julkaisujen myynti kasvoi.

Eri kirjallisuuslajien top 20-listojen kappalemääräinen myynti jäi edellisvuotta vähäisemmäksi, ja kirjakaupoissa oppikirjamyynnin lasku rokottivat kokonaismyyntiä.

Kirjakauppaliitto kokoaa kirjojen myyntitilastot suurimmilta kirjakaupoilta. Tilastossa ovat mukana Akateeminen Kirjakauppa, Adlibris, INFO ja Suomalainen kirjakauppa. Tämän tilaston kirjamyynti laski 5,3 % vuodesta 2018. Ainoastaan kaunokirjojen myynti nousi.

Vuoden 2019 myydyin painettu kirja oli Jari Tervon LOIRI. (Otava). Sen myynti ylsi 73 100 kappaleeseen. Tietokirjallisuuden myynti kirjakaupoissa laski 6,5 prosenttia, edellisenä vuonna kasvua oli 9,6 prosenttia. Myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynti laski.

Opetussuunnitelman muutoksen läpivienti kouluissa viime vuosina näkyi vuonna 2019 kirjakaupoissa oppikirjamyynnin huomattavana laskuna. Oppikirjamyynnin laskun merkitys kokonaismarkkinalle on huomattava.

Kirjojen digimarkkina kasvoi edelleen

Kirjojen digimarkkina kasvoi edelleen. Sähköisten julkaisujen myynnistä 58 % on ammatillisia digikirjastoja. Kuluttajamyynnissä äänikirjojen myynti vahvistui sähkökirjoihin verrattuna, ja luku- ja kuunteluaikapalvelut yksittäin ostettuihin kirjoihin verrattuna. Äänikirjojen osuus kustantajien markkinasta oli pikatilaston mukaan 9,7 prosenttia.

Kustantajien myynnistä oli pikatilaston mukaan sähköisiä julkaisuja jo 30 %. Myynti kasvoi 29,4 % viime vuodesta.

Share: