Päämediat jyräävät – somen uutisiin ei luoteta

30.1.2018 08:00Uutiset » Toimiala
Kuva: Kunnallisalan kehittämissäätiö/Jasmin Penttinen.

Uuden tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista luottaa erittäin ja tai melko paljon perinteisiin medioihin. Yle, STT, MTV sekä sanomalehdet saavat puolelleen vähintään puolet suomalaisista. Selvä enemmistö (60 %) pitää sosiaalisen median uutisointia epäluotettavana.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimuksessa tiedusteltiin kansalaisten luottamusta eri tiedotusvälineiden uutisointiin. Myös Sanomalehtien liiton tutkimuksista on aiemmin saatu hyvin samansuuntaisia tuloksia.

Suomalaisista luottaa tutkimuksen mukaan erittäin tai melko paljon Ylen TV- ja radiouutisiin (82–81 %), sekä STT:n (78 %) ja MTV3:n (72 %) uutisiin. Lähes kaksi kolmesta luottaa oman maakunnan suurimman (62 %) ja oman paikallislehden (59 %) uutisointiin. Enemmistö arvioi myös Helsingin Sanomien (63 %) ja Kauppalehden uutisoinnin (55 %) olevan luotettavaa. Selvä enemmistö (60 %) pitää sosiaalisen median uutisointia epäluotettavana.

Vähemmässä määrin kansalaiset luottavat iltapäivälehtien (Iltasanomat 26 % ja Iltalehti 23 %) uutisointiin. Molempien lehtien osalta enemmän kuin kaksi viidestä (IS 41 % ja IL 42 %) katsoo, että ne eivät ole sen enempää luotettavia kuin epäluotettaviakaan.

Edes nuoret eivät luota sosiaalisen median (esim. Facebook, Twitter, Instagram) uutisointiin kovin paljoa. Nuorista (18–30 -vuotta) keskimäärää useampi (13 %) luottaa sosiaalisen median uutisointiin. Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen nuori pitää sosiaalista mediaa pääasiallisena uutislähteenään.

Share: