Oulun paperitehtaasta pakkauskartonkitehdas

28.5.2019 11:39Uutiset » Toimiala
Oulun tehdas työllistää tuotantosuunnan muutoksen jälkeen suoraan noin 180 henkilöä. Kuva: Stora Enso.

Stora Enso on tehnyt päätöksen Oulun paperitehtaan muuntamisesta pakkauskartonkitehtaaksi. Muutokseen investoidaan noin 350 miljoonaa euroa ja se sisältää paperikone 7 tuotantosuunnan muutoksen korkealaatuista ensikuitupohjaista aaltopahvin pintakartonkia (kraftlaineria) valmistavaksi koneeksi.

Tuotanto muunnetulla koneella käynnistyy suunnitelman mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä. Paperikone 6 ja arkittamo suljetaan. Työt loppuvat 365 henkilöltä.

– Oulun tehtaan tuotantosuunnan muutos auttaa Stora Ensoa vahvistamaan asemaansa kasvavilla pakkausmarkkinoilla. Se on myös merkittävä askel yhtiön muutosmatkalla. Olemme jo aiemmin toteuttaneet onnistuneesti ison muunnoshankkeen Varkauden tehtaalla, jossa yksi paperikone muutettiin tuottamaan kraftlaineria, toteaa Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström.

Kraftlainerin tyypilliset loppukäyttökohteet ovat aaltopahvipakkauksissa, joissa edellytetään erityisen hyvää kestävyyttä, laatua ja puhtautta. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvike-, hedelmä- ja vihannespakkaukset sekä teollisuuspakkaukset. Tuotanto suunnataan kansainvälisille vientimarkkinoille.

– Talouskasvu, vastuullisuus ja elintarviketurvallisuus ovat keskeisiä markkinavetureita pakkausliiketoiminnassa. Tuotantosuunnan muutoksella voimme tarjota asiakkaillemme uuden kraftlainerin, jolla on erityisen hyvät lujuus- ja painettavuusominaisuudet sekä korkea elintarviketurvallisuus, sanoo Stora Enson Packaging Solutions -divisioonan johtaja Gilles van Nieuwenhuyzen.

Investointiin kuuluu uusi ensikuitupohjaista (sekä ruskeaa että valkoista) kraftlaineria valmistava maailmanluokan tuotantolinja, jonka vuosituotantokapasiteetti on 450 000 tonnia, sellutehtaan ja kuivauskoneen uudistaminen ruskean sellun valmistukseen sekä investointeja, joilla pienennetään tehtaan ympäristövaikutuksia. Oulun tehtaan hanke käynnistyy perustustöillä kesällä 2019, ja kaikkiaan siinä on mukana noin 200 urakoitsijaa.

Share: