Otavan kuva-arkistoja Museovirastolle

21.1.2019 08:00Uutiset » Toimiala
Lasipalatsi ja Helsingin linja-autoasema 1937. Kuva Otavamedian arkistosta JOKAsta. Kuvaaja Jussi Kangas.

Otava on lahjoittanut merkittäviä kuva-arkistoja Museovirastolle. Lahjoitukset ovat Kustannusosakeyhtiön Otavan kuva-arkisto ja 3,5 miljoonaa Otavamedian lehtikuvaa.

Otavan historiallisesti merkittävässä kuva-arkistossa on yhteensä noin 140 000 kuvaa. Aineisto sisältää kirjoihin hankittua materiaalia pääosin ajalta ennen 1960-lukua. Ajallisesti aineistossa ovat parhaiten edustettuina 1920- ja 1930-luvut.

Lahjoitus turvaa tiedotteen mukaan aineiston säilymisen kansallisena kulttuuriperintönä ja varmistaa kuville asianmukaiset arkistotilat. Siirron jälkeen kuvat tulevat myös aiempaa laajemmin yleisön saataville.

Otavamedian laaja ja historiallisesti merkittävä kuva-arkisto, yhteensä noin 3,5 miljoonaa vedosta, negatiivia ja diaa, on lahjoitettu Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle. Luovutettu kuva-arkisto täydentää erinomaisesti Journalistinen kuva-arkisto JOKA:n kokoelmaprofiilia aikakauslehtien ja reportaasikuvien osalta ja kartuttaa merkittävällä tavalla lehtikuvan kansalliskokoelmaa.

– Otavamedian kuva-arkisto on Suomen merkittävin ja laajin aikakauslehtikuvakokoelma, kuvailee intendentti Inkamaija Iitiä Museovirastosta lahjoitusta.

Lahjoitettu aineisto koostuu tunnettujen suomalaisten aikakauslehtien, erikoislehtien ja viihdelehtien kuvastoista. Näitä ovat esimerkiksi Suomen Kuvalehden, Kotilieden, Seuran, Annan, Tekniikan Maailman, Vene-lehden, Elokuva-Aitan, Hymyn ja Suosikin kuvat. Arkisto on läpileikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta ja uutistapahtumista, poliittisesta historiasta ja vaikuttajista sekä julkkiksista, hyvinvoinnista, kodista ja arjesta, muodista, musiikista, nuorisokulttuurista, tekniikasta ja harrastuksista. Lehtikuvia on 1930-luvun lopusta aina 2000-luvun alkuun asti.

Otavamedian kuvaajien joukossa on sellaisia tunnettuja nimiä kuin Tuovi Nousiainen, Jorma Blomqvist, Jorma Marstio, Antti Taskinen, Pekka Nieminen, Teppo Lipasti, Kari Santala, Petri Kaipiainen, Hannu Lindroos, Ari Heinonen, Markku Niskanen ja Jorma Pouta.

Museoviraston JOKA-kokoelmissa on lahjoituksen jälkeen 13 miljoonaa lehtikuvaa.

Share: