Otavan Kirjapaino panostaa sitomoon

13.2.2017 08:49Uutiset » Toimiala
Otavan Kirjapainon Keuruun painotalo.

Otavan Kirjapaino Oy:n tehtaalla Keuruulla panostetaan lean-tuotantoon ja monipuoliseen jälkikäsittelyyn. Taittokapasiteetin kasvattamiseksi painoon on investoitu Heidelberg Stahlfolder TH 82-P -taittokone. Kone on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja investoinnin kokonaisarvo on runsaat 250 000 euroa.

Otavan Kirjapainon liikevaihto kasvoi  vuonna 2016 noin 15 prosenttia 12 miljoonaan euroon. Kirjoja on tuotettu reilu 10 prosenttia edellistä vuotta enemmän, ja työntekijöitä on nyt 62 henkilöä.

– Meille kuuluu ihan hyvää, sanoo Otavan Kirjapainon tuotantojohtaja Panu Kupila.

– Viime vuonna näimme selkeää kasvua ja myös alkaneen vuoden tilauskanta on hyvä. Olemme panostaneet kirjapainon myyntiin, palkanneet viime kesänä uuden myyjän. Kilpailijakentässä tapahtuneet muutokset ovat olleet myönteisiä meidän kannaltamme. Myös oppikirjauudistus on tuonut oman piristysruiskeensa. Otavan vilkas kustannustoiminta on toki merkitykseltään ihan keskeinen. Tämä on monen tekijän summa, Kupila sanoo.

Kupila kertoo lisäksi painotalossa käynnistetystä lean-hankkeesta, jonka tarkoituksena on läpimenoaikojen lyhentäminen, pullonkaulojen hiominen ja laadun kehittäminen.

Heidelberg Stahlfolder TH 82-P -taittokone.

Uusi Stahlfolder mullistaa taittoa
Kirjapainon painosalissa pyörii kaksi neliväristä arkkikonetta ja heatset-rotaatio. Merkittävä osa nelivärisistä arkeista otetaan alihankkijoilta. Kupilan mukaan tarjolla on hyvin 8-värikoneiden kapasiteettia, joten verkostotoiminta on ollut järkevää tuotannon tasapainottamisen kannalta. Omilla koneilla painetaan ensisijaisesti pienet painokset sekä 1- ja 2-väriset tuotteet, kuten monet oppikirjat.

Kirjanvalmistuksessa kriittinen sitomo Otavalla on itsellään, siellä on tuore konekanta ja hyvä kapasiteetti kirjatuotantoon. Sitomo toimii kahdessa vuorossa, yksi taittokone kolmessa ja paino tarpeen mukaan kahdessa tai kolmessa vuorossa.

Uudella taittokoneella voidaan tehdä lähes kaikki erilaiset käytössä olevat taitot, joten se tuo lisää joustavuutta. Koneen kuntoonlaitto tapahtuu hyvin automaattisesti ja siten jopa 80 prosenttia nopeammin kuin vanhoissa. Lisäksi Stahlfolder TH 82-P:n ajonopeus on oleellisesti vanhoja taittokoneita suurempi. Uusi kone asennetaan maaliskuussa. Se tulee näillä näkymin korvaamaan pari vanhaa konetta.

Share: