Messujen peruuntumisesta valtavat menetykset

7.4.2021 13:14Uutiset » Toimiala
Eri puolilla Suomea järjestetään normaalivuosina yli 150 messut. Messuja on sekä ammattilaisille että kuluttajille. Kuva: Messukeskus.

Korona katkaisi messujen järjestämispaikkakunnilleen tuoman tulovirran. Taloustutkimuksen tuore selvitys osoittaa, että messutoiminnan pysähdys pandemiavuonna 2020 leikkasi 80 prosenttia messujen ympäristölleen tuomista tulo- ja työllisyysvaikutuksista. Euroissa pudotusta edellisvuoteen on liki puoli miljardia.

Pandemian vaikutus suomalaiseen messu- ja tapahtuma-alaan on ollut musertava. Korona keskeytti suomalaisen messutoiminnan 12.3.2020 ja toiminta on edelleen pysähdyksissä. Seisahdus koettelee myös järjestämispaikkakuntien taloutta, sillä messuilla on kokoaan suurempi vaikutus alueensa elinkeinoelämään ja työllisyyteen.

Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan messut ja muut messukeskuksissa järjestetyt tapahtumat toivat vuonna 2019 järjestämispaikkakunnilleen 553 miljoonan tulovirran. Tapahtumien työllisyysvaikutus oli 7 350 henkilötyövuotta. Pandemiavuonna vastaavat luvut olivat enää 106 miljoonaa euroa ja 1 440 henkilötyövuotta.

– Messujen näytteilleasettajat ja messuvieraat käyttävät rahaa mm. ravintoloihin, kahviloihin, majoitukseen ja matkustamiseen sekä asioivat paikallisissa kaupoissa. Messutapahtumien laajat tulo- ja työllisyysvaikutukset huomioiden tilanne on vakava, ja koskettaa koko suomalaista elinkeinoelämää. Valitettavasti yhteiskunnan tuki on Suomessa ollut täysin riittämätöntä messujärjestäjien kaltaisille isoille ja voimakkaasti työllistäville tapahtuma-alan yrityksille, sanoo Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n puheenjohtaja Juha Rahko.

Pääkaupunkiseutu menetti 300 miljoonaa euroa

Messujen peruuntumisen vaikutukset näkyvät erityisesti pääkaupunkiseudulla. Alueen ravintolat, hotellit, taksit ja muu elinkeinoelämä menettivät tämän seurauksena lähes 300 miljoonan euron tulovirran. Tapahtumateollisuus on merkittävä työllistäjä myös visuaalisen viestinnän suunnittelijoille ja toteuttajille.

Messukeskus Helsingin talousvaikutus pääkaupunkiseudulle oli vuonna 2019 ennätykselliset 357 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus 4850 henkilötyövuotta. Messukeskuksen ovet suljettiin yli vuosi sitten, ja sen jälkeen toimintaa on pystytty jatkamaan vain pienimuotoisena. Liikevaihto laski vuonna 2020 kaksi kolmannesta, ja kokonaiskävijämäärä jäi kolmannekseen aiempien vuosien määrästä.

– Suurin huolenaiheemme juuri nyt on yhteiskunnan täysin riittämätön tuki Messukeskuksen kaltaisille isoille ja voimakkaasti työllistäville matkailu- ja tapahtuma-alan yrityksille. Tämä heikentää Suomen asemaa investointikohteena ja vaikuttaa kielteisesti Suomessa toimivien yritysten kilpailukykyyn, kun koronapandemian jälkeen kansainvälinen liike- ja yksityismatkailu taas pääsee vauhtiin, sanoo Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Share: