Media-alan tukea selvitetään ministeriössä

23.4.2020 11:46Uutiset » Toimiala
Koronakriisi on heikentänyt media-alan taloutta, mutta samaan aikaan tarve luotettavalle ja faktapohjaiselle journalismille on lisääntynyt, sanoo ministeri Timo Harakka. Kuva: Valtioneuvosto.

Liikenne- ja viestintäministeriö selvittää keinoja journalismin tukemiseksi koronakriisin aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka on nimittänyt selvityshenkilöksi toimittaja-kirjailija Elina Grundströmin. Harakan mukaan poikkeustilanne on lisännyt tarvetta luotettavalle ja faktapohjaiselle journalismille.

– Koronakriisi on samaan aikaan heikentänyt media-alan taloutta. Siksi olen tilannut arvion nopeasti toteutettavista keinoista, joilla voidaan tukea median asiasisältöjä sekä paikallisia, yhteisöllisiä palveluita, Harakka toteaa.

Medialiitto on ehdottanut valtioneuvostolle media-alan väliaikaista tukemista koronakriisin yli. Tuki voisi perustua mediamyynnistä ja kuluttajamyynnistä maksettavien arvonlisäverojen määrään tai koronakriisin vuoksi menetettyjen mainostulojen kompensointiin.

– Tilapäisen valtiontuen tulisi olla mahdollisimman kilpailuneutraali ja perustua selkeisiin taloudellisiin kriteereihin. Kyse on luotettavan ja vastuullisen tiedonvälityksen turvaamisesta poikkeusoloissa, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg perustelee.

Kirjojen tukemiseen on myös tehty alan ehdotuksia. Kirjailijaliitot, Kirjakauppaliitto, Kustannusyhdistys ja Medialiitto ovat ehdottaneet virkistyssetelin käytön avaamista väliaikaisesti myös kirjallisuuden ostamiseen.

Selvityshenkilön raportin lisäksi liikenne- ja viestintäministeriössä tutkitaan myös muita välittömiä mediatuen muotoja. Selvitysten tulokset on määrä julkistaa vappuviikolla. Hallitus päättää seuraavasta lisätalousarviosta toukokuussa.

Share: