Media-ala odottaa tukea sananvapaudelle

9.3.2017 11:25Uutiset » Toimiala
Kuva: UPM.

Medialiitto haluaa puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan hallitukselta median alv-verojen yhtenäistämistä. Liitto vastustaa sen sijaan valtion tuen ohjaamista yhdelle mediakanavalle tai -yhtiölle.

Media-ala odottaa hallitukselta vaalikauden puolivälitarkastelussa linjakkaita ja laajavaikutteisia päätöksiä, jotka vahvistavat moniarvoista kotimaista mediaa. Tämä ei toteudu, jos valtion tukea ohjattaisiin Harkimon työryhmän ehdottamalla tavalla yhdelle mediakanavalle tai -yhtiölle.

Kangaskorven mukaan mahdollisimman alhainen arvonlisäverokanta on kaikkein tehokkain ja vaikuttavin keino tukea kotimaista journalismia ja kirjallisuutta. Se kohdistaa tuen lukijalle ja lukemiseen.

– Digitaalisten lehtien ja kirjojen 24 prosentin arvonlisäveron alentaminen samalle 10 prosentin tasolle painettujen julkaisujen kanssa poistaa verokynnyksen median digitalisoitumiselta ja markkinan kasvulta. Hallituksen tulisi päättää EU-komission ehdotuksen mukaisesta alentamisesta puoliväliriihessä ja toteuttaa se viimeistään vuoden 2018 alussa, Kangaskorpi sanoo.

Suurempaa vaikuttavuutta saadaan liiton mukaan vasta koko media-alv:n alentamisella. EU-komission ehdotus on avaamassa jäsenmaille mahdollisuuden alentaa kaikkien julkaisujen verotusta nollaan saakka. Jos hallitus päättäisi ottaa käyttöön valtion mediatuen ja hakea sille EU:n hyväksynnän, sen pitäisi Kangaskorven mukaan koskea muiden Pohjoismaiden tavoin uutis- ja ajankohtaismediaa laajasti ja olla alusta- ja välineneutraali.

Suoria tukia parempana keinona Kangaskorpi pitää arvonlisäveron lisäksi EU-komission esittämää julkaisujen suojaa. Uusi oikeus suojaisi kaikkien mediayhtiöiden verkkosivujen sisältöjä luvattomalta kaupalliselta hyödyntämiseltä.

Share: