Maailman suurin kustantamo uskoo printtiin

15.10.2013 08:50Uutiset » Toimiala

Maailman suurimman yleisen kirjallisuuden kustantamon pääjohtaja Markus Dohle uskoo, että painettu sana tulee aina olemaan tärkeä osa kustantajan toimintaa. Vaikka digitaalinen kustantaminen kasvaa, se ei syrjäytä printtiä, sanoi Penguin Random Housen pääjohtaja Frankfurtin kirjamessuilla lokakuussa.

Pääjohtaja Markus Dohle teki ensimmäisen merkittävän esiintymisensä Frankfurtin messuilla. Penguin ja Random House yhdistyivät heinäkuussa ja muodostivat liikevaihdoltaan noin 2,8 miljardin euron jättikustantamon.

Dohlen mukaan kustantamon perustava strateginen oletus on, että printti tulee aina olemaan tärkeää, ei 50 tai 100 vuotta vaan aina. Digitaalinen kustantaminen kyllä kasvaa, mutta jopa sadan vuoden kuluttua sen osuus on painettua sanaa pienempi, esimerkiksi 30 prosenttia. Nyt nämä osuudet ovat 80 prosenttia printtiä ja 20 prosenttia digitaalista.

Dohle sanoi paneelissa, että messuilla puheenaiheena on 95 prosenttisesti digitaalinen ja vain 5 prosenttisesti painettu sana. Mutta tässä on selvä väärinkäsitys markkinoista, joista 80 prosenttia on nyt printtiä. Yhtiön suurimmilla markkinoilla Pohjois-Amerikassa ja Britanniassa digitaalisen julkaisemisen kasvuvauhti on hidastunut, ja sen osuus markkinoista näyttää tasaantuvan 20 -25 prosenttiin.

Penguin Random House aikoo perusoletuksensa mukaisesti jatkaa merkittävää panostamista printtiin.

Dohlen paneeliesiintyminen herätti paljon keskustelua. Se on kokonaisuudessaan luettavissa Publishers Weekly -lehden sivuilla www.publishersweekly.com

Kuva: Markus Dohle Frankfurtin kirjamessuilla, Frankfurt Book Fair / Berndt Hartung.

Share: