Lehdille oikeus sopia julkaisujen käytöstä

15.2.2019 07:10Uutiset » Toimiala
Lehtikustantajat saavat direktiivillä samanlaisen investointien suojan kuin monilla muilla mediatoimijoilla on ollut jo pitkään, sanoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg. Kuva: Medialiitto.

Lehtikustantajat saavat oikeuden sopia julkaisujensa käytöstä digitaalisessa maailmassa. Asia varmistui käytännössä, kun Euroopan komissio, parlamentti ja neuvosto pääsivät keskiviikkoiltana kolmikantaneuvotteluissaan yhteisymmärrykseen tekijänoikeusdirektiivin uudistuksesta.

Direktiivi velvoittaa jäsenvaltiot säätämään lehtien kustantajille oikeuden sopia julkaisujensa ja niiden osien käytöstä uutiskooste-, haku- ja sosiaalisen median palveluissa ja muissa niin sanotuissa tietoyhteiskunnan palveluissa. Yksittäiset sanat ja hyvin lyhyet tekstiotteet eivät kuitenkaan kuulu suojan piiriin.

– On erinomaista, että lehtikustantajat saavat samanlaisen investointien suojan kuin monilla muilla mediatoimijoilla on ollut jo pitkään. Laatusisällöille löytyy aina jakajia, mutta jos kukaan ei kustanna niitä, ei ole mitä jakaa, kommentoi Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

– Olemme tyytyväisiä, että EU:n päätöksentekijät ymmärtävät sisällöntuottajien tärkeyden. Tämä ratkaisu parantaa mahdollisuuksia journalismin kustantamiseen digitaalisessa ajassa, millä on suuri merkitys demokraattisille yhteiskunnille, Holmberg sanoo.

Euroopan parlamentin ja neuvoston on vielä hyväksyttävä nyt saavutettu poliittinen ratkaisu. Direktiivin edellyttämät muutokset kansallisiin lakeihin on tehtävä kahden vuoden kuluessa direktiivin voimaantulosta.

Share: