Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kuuma festivaalikesä vauhdittaa tapahtuma-alaa

15.8.2022 18:37Uutiset » Toimiala
Flow Festival Helsingin Suvilahdessa keräsi ennätysyleisön, 90 000 kävijää. Kuva: Flow Festival / Jussi Hellsten.

Koronavuosien jälkeen tämä kesä on purkanut paineita ja kesästä näyttää muodostuvan kaikkien aikojen festarikesä. Kevyen musiikin festivaaleja järjestetään kesäkuukausina noin 350. Flow Festival Helsingin Suvilahdessa keräsi ennätysyleisön, 90 000 kävijää.

Tapahtumia on jouduttu kuitenkin myös perumaan ja tarjontaa on ilmeisesti liikaakin.

Tapahtuma-alalle kesä on merkinnyt liiketoiminnan suurta piristymistä, mikä on näkynyt myös tulostustalojen tuotannossa. Kulttuurilaitosten toiminta on myös palannut entisiin uomiinsa ja syksyllä mm. Ooppera ja teatterit esittävät täysiä ohjelmistoja. Tämä tietää lisää töitä myös graafiselle alalle.

Kovassa kilpailussa vakiintuneet tapahtumat ovat pystyneet keräämään hyvin yleisöä, mutta uusilla festivaaleilla on ollut vaikeampaa. Ongelmia on aiheutunut mm. Ukrainan sodasta, joka vei venäläisyleisön ja ilmeisesti pelotti osaa esiintyjistä, jotka peruivat keikkojaan.

– Varmaan tässä on jo tietynlainen ylikuumentuminen tapahtunut. Voi olla, että on jo vähän liikaakin tarjontaa ja tapahtumia. Siellä on tapahtumia, jotka eivät ole elinkelpoisia. Jossain se raja menee. Suomessa on pieni populaatio ja jos tehdään tapahtumia vain kotimaisille kävijöille, sanoi Flow Festivalin taiteellinen johtaja Tuomas Kallio Ylen haastattelussa.

Nelonen Media Live on yksi Suomen suurimmista festivaali- ja tapahtumajärjestäjistä. Tänä kesänä se järjesti kolme stadionkeikkaa sekä 13 festivaalia. Niistä neljä oli loppuunmyytyjä. Ensimmäinen kunnollinen festarikesä on ollut uuden opettelua kaikille, sanoo Nelonen Media Liven markkinointipäällikkö Matti Markkola.

Näkymät selkeästi paremmat

Tapahtumateollisuus ry:n heinäkuussa toteuttaman jäsenkyselyn tulosten mukaan toimialan näkymät ovat selkeästi vahvistuneet alkuvuoteen verrattuna. Kun helmikuun vastaavassa kyselyssä yrityksistä vain 38 % ilmoitti toimintaedellytysten olevan olemassa yli puoli vuotta eteenpäin, ilmoittaa nyt näin lähes 80 % yrityksistä. Myynti on kasvussa 83 % vastanneista yrityksistä. 44 % yrityksistä ilmoittaa, että myyntiä on enemmän kuin ennen koronaepidemian alkua. Yrityksiä haastavat sekä kustannusten nousu (78 %) että työvoimapula (56 %).

Myös toimintaympäristön ennustettavuus on palautumassa. Vastanneista yrityksistä 50 % ilmoitti, että toimintaympäristössä on haasteita, mutta liiketoimintaa voidaan suunnitella melko hyvin eteenpäin. 44 % yrityksistä ilmoittaa, että toimintaympäristön ennustettavuus on edelleen heikkoa ja suunnittelu on mahdollista vain lyhyellä aikajänteellä.

Reino Lantto

Share: