Kustannusalan yrityskaupat jatkuvat

24.10.2016 08:03Uutiset » Toimiala
Harri Nykänen. Kuva: Timo Ahola.
Harri Nykänen. Kuva: Timo Ahola.

Tunnettu dekkarikirjailija Harri Nykänen on myynyt pääosan omistuksestaan jännityskirjoja kustantavassa CrimeTime-kustantamossa. Ostaja on tietokustantamo Docendo Oy.

Useita pienempiä kustantamoja on viime aikoina siirtynyt isompien kustantamojen käsiin. Uusimmassa yrityskaupassa tietokustantamo Docendo laajentaa jännityskirjallisuuteen hankkimalla 45 prosentin osuuden Crime-Timen kustannustoiminnasta vastaavan Pulitzer Oy:n osakkeista.

Pulitzer on rikoskirjoihin erikoistunut kustantaja, joka vastaa CrimeTime-kirjailijaosuuskunnan toiminnasta. Pulitzer omistaa CrimeTime-tuotemerkin ja hoitaa kirjailijaosuuskunnan kirjojen kustantamisen. Osuuskunta on kotimainen dekkariyhteisö, johon kuuluu 16 tunnettua rikoskirjailijaa.

Kaupassa jyväskyläläinen Docendo ostaa osakkeet kirjailija-kustantaja Harri Nykäseltä. Nykänen perusti yhtiön yhdessä Jouni Tervon kanssa vuonna 2005. Nykänen jatkaa kaupan jälkeen edelleen kustantajana, pienosakkaana ja hallituksen jäsenenä. Tervo jatkaa yhtiön toimitusjohtajana ja pääomistajana.

Nykänen kertoo, että Docendo oli luonteva ostaja, koska yhtiön kanssa on tehty hyvää yhteistyötä aikaisemmin. Kauppa tuo lisää voimaa CrimeTimen kirjojen myyntiin ja markkinointiin sekä mahdollistaa kustannustoiminnan laajentamisen. CrimeTimen liikevaihto oli 0,825 miljoonaa euroa vuonna 2015 ja Docendon 2,7 miljoonaa.

Docendosta 60 prosenttia omistaa toinen kustantamo, Minerva. Kummassakin keskeinen suuromistaja on Juha Manninen.

Kirja-alan markkinajohtaja Otava osti lokakuussa kaksi henkilö työllistävän Nemo-kustamon. Ennen Nemoa Otava on jo ostanut Moreenin ja F-kustannuksen. Suurin hankinta oli Like, joka aloitti itsenäisen toiminnan Otavan yhteydessä vuonna 2006.

Share: