Kirjojen skannausta raketinnopeudella

13.1.2009 17:52Uutiset » Toimiala

Ruotsalainen graafisen alan jälleenmyyjäyritys Molanders ja huippunopeiden digitointilaitteiden valmistaja Kirtas ovat tehneet sopimuksen, jolla Molanders saa luvan jälleenmyydä Kirtaksen tuotteita Pohjoismaissa.

Kirtaksella on useita eri kokoluokan skannereita, joista suurimmassa kokoonpanossa on kaksi Canonin kameraa vastaamassa sivujen skannauksesta. Kirja asetetaan kehtomaiseen tilaan, jossa robottikäsi kääntää sivuja ja Canonin kamerat kuvaavat jokaisen kirjan sivun. Järjestelmä pystyy kuvaamaan 2400 sivua tunnissa. Skannauksen jälkeen alkaa sivujen digitointi, jossa voidaan muokata sivujen taustaväriä ja ohjelmiston avulla voidaan muokata jopa fontteja. Myös tekstintunnistustekniikka OCR kuuluu kokonaisuuteen.

Kirtaksen järjestelmät ovat suunnattu ammattikäyttöön. Tehokkain järjestelmä maksaa noin 150 000 euroa. Kyseessä onkin täysin automaattinen järjestelmä. Molandersin edustajat (kuvassa Jan Olle Molander ja Niclas Blyberg) odottavat Kirtaksen soveltuvan hyvin esimerkiksi kirjastojen digitointitarpeisiin. Maailmalla Kirtaksen järjestelmää ovat käyttäneet esimerkiksi Google ja Microsoft.

Linkit: www.kirtas.com ja www.molanders.se

Share: