Kirjamyynti kasvoi sähköisten julkaisujen voimin

13.4.2021 10:45Uutiset » Toimiala
Bonnierin äänikirjapalvelu BookBeatin liikevaihto kasvoi viime vuonna 63 %. Suomi on palvelun suurin markkina. Kuva: BookBeat.

Suomalaisten kustantajien kokonaismyynti vuonna 2020 oli 248,5 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 2,2 % edelliseen vuoteen verrattuna Kustannusyhdistyksen tilaston mukaan. Sähköisten julkaisujen myynti nousi yhteensä 32,1 % ja äänikirjojen myynti kaksinkertaistui.

Painettujen kirjojen myynti laski aiempaa loivemmin päätyen 6,2 % miinukselle edellisvuodesta. Sähköisten julkaisujen myynti oli jo 28 % kustantajien koko myynnistä.

Oppimateriaalin myynti jäi 3,8 % vuodesta 2019.

Uutuuksia julkaistiin kokonaismyynnin kasvusta huolimatta lähes 10 % vähemmän kuin vuonna 2019. Sekä yleisen kirjallisuuden että oppimateriaalien nimikkeiden määrä putosi ja uusia kustanteita tuli markkinoille yhteensä 3 915.

Vuositilasto kerätään kaikilta Suomen Kustannusyhdistyksen jäsenkustantajilta. Se antaa kattavan kuvan edellisen vuoden tuotannosta ja myynnistä kirjallisuuslajeittain sekä jakelukanavittain Suomessa. Kaikki kirjojen kustantajat eivät kuitenkaan kuulu yhdistykseen, ja heidän myyntinsä ei ole mukana tilastossa.

Share: