Kirjamyynti hyvässä vauhdissa joulun aikaan

16.12.2020 14:39Uutiset » Toimiala
Kirjamyynti on sujunut hyvin myös kivijalassa. Kuva: Suomalainen Kirjakauppa.

Kirjat näyttävät olevan media, joka vain kasvaa pandemian aikana. Joulumyynti on sujunut kirjakaupoissa tänä vuonna hyvin. Kirjakauppaliitto arvioi, että marras-joulukuussa yleisen kirjallisuuden myynti on kasvanut jopa 15 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

– Joulumyynnin merkitys kirjakaupoille on edelleen suuri. Joinakin vuosina isänpäivän ja joulun välinen myynti on ollut jopa 30 % koko vuoden myynnistä, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Karlssonin mukaan lukeminen on tänä vuonna lisääntynyt, ja kriisiaikana on käännytty kirjallisuuden puoleen. Lisäksi monet lukijat ovat halunneet tukea paikallista kirjakauppaansa poikkeusoloissa. Kirjakaupat puolestaan ovat mahdollistaneet mahdollisimman turvalliset tavat asioida kaupoissa, joten kirja näyttäisi olevan tänäkin vuonna erityisen suosittu lahja.

Verkkokauppa kasvanut nopeasti

– Verkkokauppa on kasvanut vuoden aikana huomattavasti, ja kirjakaupat kivijalassa ovat ottaneet käyttöön erilaisia uusia toimintamalleja, kuten kotiinkuljetuksia, tilaa ja nouda -toimituksia sekä lahjatilausten toimituksia haluttuun osoitteeseen, Karlsson sanoo.

Verkossa kauppa on käynyt todella hyvin, vahvistaa Adlibriksen Pohjoismaiden myyntijohtaja Sakari Luovio.

– Vuosi on ollut meille erinomainen, ja joulun alla kysyntä on kasvanut entisestään. Nyt toivomme, etteivät kuljetuspalvelut ja säilytyspisteet ruuhkaudu ja paketit ehtivät jouluksi perille, Luovio sanoo.

Joulumyynti on sujunut paremmin kuin odotimme, kertoo myös Aki Järvinen Akateemisesta kirjakaupasta. Kävijämäärät ovat olleet pienempiä kuin edellisinä vuosina, mutta kertaostos on kasvanut selkeästi hänen mukaansa.

Kipa-kirjakauppiaita edustava toimitusjohtaja Sari Laurikko kertoo vuoden olleen poikkeuksellinen, mutta monella paikkakunnalla Kipa-kaupoissa on myynti sujunut jopa viime vuotta paremmin. Niin myös joulumyynti.

– Tilanne vaihtelee toki paikkakunnittain, mutta monessa kirjakaupassa kauppa on käynyt erinomaisesti. Kirjojen lisäksi kaupoista on haettu muuta ajanvietettä ja askaretta korona-arkeen ja juhlaan, Laurikko sanoo.

Suomalainen panostaa kotitoimituksiin

Kirjakaupan palvelu ja valikoima kiinnostavat jouluostoksilla kävijöitä ja kivijalassakin vuoden pahimmat päivät näyttäisivät olevan takana, iloitsee Suomalaisen Kirjakaupan toimitusjohtaja Minna Kokka.

– Kirjoille on paikkansa lahjapaketeissa edelleen. Kirjan kotimaisuusastehan on lahjatuotteista korkeimpia, joten myös sillä on merkitystä näinä aikoina. Kirjakauppojen laajasta valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle lahjansaajalle sopivaa tekemistä ja luettavaa niin verkossa kuin kivijalassa, Kokka kertoo.

Suomalainen Kirjakauppa on panostanut kirjojen kotitoimituksiin. Se on tehnyt sopimuksen kuljetusyritys Budbeen kanssa kotitoimituksista pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

– Halusimme löytää nopean ja asiakaslähtöisemmän vaihtoehdon nykyisille kotiin toimituksille. Budbeellä oli tarjota meille asiakkaan eri tilanteisiin taipuva toteutus, jonka uskomme palvelevan asiakkaitamme yhtä sujuvasti kuin Suomalaisessakin haluamme palvella, Kokka sanoo.

Kirjakauppa on myös aloittanut yhteistyön Woltin kanssa Helsingissä. Kokeilun aikana Helsingin Kampin Suomalaisesta voi tilata 100 erilaista tuotetta, muun muassa kirjoja, pelejä ja askartelutarvikkeita. Woltin lähettikumppanit hakevat tuotteet Suomalaisen myymälästä ja toimittavat ne tilaajille keskimäärin 35 minuutissa.

Kirjamessujen peruutus ei lamaannuttanut

Äänikirjapalvelujen suosio on tänä vuonna kasvanut kovaa vauhtia, mutta myös painettuja kirjoja ja ladattavia e-kirjoja kysytään enemmän. Kirjamessujen muuttuminen virtuaalisiksi tapahtumiksi syksyllä ei sittenkään näytä hyydyttäneen kauppaa.

Kysyttyjä kirjoja ovat tällä hetkellä muun muassa Barack Obaman elämäkerta Luvattu maa, Finlandia-voittaja Anni Kytömäen Margarita sekä Ilkka Remeksen Kotkanpesä ja Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa.

Myydyimpien kirjojen listalle vuoden aikana nousseet täytettävät kirjat ovat kysyttyjä myös joulun alla, uusimpana pariskunnan tarinalle tilan antava Me kaksi. Klassikot Mitä, missä, milloin ja Guinnessin ennätysten kirja ovat löytyneet useana vuonna myydyimpien kirjojen listoilta, niin tänäkin vuonna.

Lasten kirjapaketeista löytynee tuttuun tapaan muun muassa tuttujen tekijöiden uutuuksia: Mauri Kunnaksen Joulupukin joululoma, Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla ja Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirja: Syvässä päässä.

Reino Lantto

Mauri Kunnaksen uusi kirja on jälleen myyntilistojen kärjessä. Kuva: Suomalainen Kirjakauppa.
Share: