Kirja-ala hakee kasvua juhlavuodesta

17.1.2017 14:48Uutiset » Toimiala
Helsingin Kirjamessut on alan suurin tapahtuma vuonna 2017. Messukeskuksen kuva Kirjamessuilta 2016.

Kirja-ala pyrkii kääntämään kirjojen myynnin kasvuun itsenäisyyden juhlavuotena. Kasvua vauhditetaan Kirja-Suomi 2017 yhteistyöhankkeella. Sitä vetää Laura Karlsson, joka on myös Kirjakauppaliiton uusi toimitusjohtaja.

Kirjamyynti kirjakaupoissa laski 3 % edellisvuodesta 2016 Kirjakauppaliiton tiedotteen mukaan. Tähän vaikutti erityisesti tietokirjamyynnin väheneminen 6 %. Osittain miinusta selittää vuoden 2015 värityskirjabuumi, joka hiipui vuoden 2016 alussa.

Kaunokirjallisuuden kärkikirjojen myynti on laskenut rajusti huippuvuosista, mutta kaunokirjojen kokonaismyynti osoitti 1 % kasvua edellisvuodesta. Tästä voi päätellä, että myynti on vuoden aikana jakautunut useammalle kirjanimikkeelle pelkkien kärkikirjojen sijaan.

Suurimmissa kirjakaupoissa ja kirjakauppaketjuissa lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi viime vuonna jopa 8 % edellisvuodesta. Kasvua selittää yksi yksittäinen teos: Harry Potter ja kirottu lapsi. Teos oli viime vuoden paitsi myydyin lasten- ja nuortenkirja, myös myydyin nimike kaikista viime vuonna ilmestyneistä kirjoista lähes 100 000 kappaletta hipovalla myynnillä.

Kirjallisuustapahtumia ympäri maata

Kirja-Suomi 207 on suomalaisen kirja-alan yhteistyöhanke 100-vuotiaan Suomen hyväksi. Kirja-Suomi edistää lukemista ja kirjallisuuden näkyvyyttä koko juhlavuoden ajan. Tapahtumat ja teemaviikot pyörivät läpi vuoden ja erityisesti esiin nousee suomalainen tietokirjallisuus. Hankkeen kohderyhmänä ovat aikuiset lukijat, ja se kytkeytyy osaksi Valtioneuvoston kanslian koordinoimaa Suomi 100 -juhlavuotta.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä useat eri kustantajat, kirjailijajärjestöt, kirjakaupat, kirjastot, järjestöt sekä muut yhteistyöhön lähteneet toimijat. Juhlavuoden päätapahtuma on uusi Baba Lybeck, kirja vieköön! -kirjallisuustapahtumasarja Helsingissä.

Hankkeen koordinoi kirja-alan yhteistyöjärjestö Kirjan vuosi ry. Se on voittoa tavoittelematon kirja-alan yhteistyöjärjestö, jonka tarkoituksena on parantaa kirjan ja lukemisen asemaa Suomessa, edistää lukuharrastusta Suomessa sekä yhdistää kirja-alan toimijoita yhteisiin tavoitteisiin.

Laura Karlsson.

Kirjakaupat uskovat tulevaisuuteensa

Kirjakaupat ovat puristuksessa digitaalisen viestinnän lisääntyessä ja kirjojen verkkokaupan kasvaessa monien ulkomaisten toimijoiden kuten Amazonin ja Adlibriksen vauhdittamana. Laajan valikoiman kirjoista suurin osa päätyy lukijoille kuitenkin edelleen kirjakauppojen kautta.

Hyvä asiakaspalvelu ja ammattitaitoinen henkilöstö ovat kirjakauppojen menestymisen ydin, Kirjakauppaliitossa uskotaan. Liiton uusi toimitusjohtaja luottaa kauppojen menestymiseen kilpailussa.

– Otan innolla vastaan uudet haasteet kirjakauppojen parissa. Kirjakauppojen merkitys suomalaisen kulttuuriperinteen välittäjinä on merkittävä, ja samalla ne toimivat elämysten ja tiedon tyyssijoina. Alan murroksesta huolimatta uskon vahvasti kirjakauppoihin, ja on hienoa päästä ylläpitämään ja edistämään omalta osaltani niiden tulevaisuutta, Karlsson sanoo.

TM Laura Karlsson (43) nimitettiin liiton toimitusjohtajaksi 16.1.2017 alkaen Katriina Jaakkolan siirtyessä uusiin tehtäviin. Karlsson jatkaa Kirjan vuosi ry toiminnanjohtajana osa-aikaisesti Kirja-Suomi 2017 -hankkeen loppuun asti.

Kirjakauppaliitto on kirja- ja paperikauppojen etujärjestö. Lisäksi se tarjoaa jäsenistölleen neuvonta-, koulutus- ja tietopalveluja sekä toimii suomalaisen lukuharrastuksen parhaaksi. Kirjakauppaliittoon kuuluu 165 jäsenliikettä ja verkkokauppaa. Kirjakauppojen osuus koko kirjamyynnistä on noin kolmannes.

Reino Lantto

Share: