Kiinan tilanne kiristää painovärimarkkinoita

9.4.2019 08:06Uutiset » Toimiala
Kuva: Packnews.se

Maaliskuussa sattunut suuri räjähdys kiinalaisessa kemian tehtaassa vaikuttaa huomattavasti painovärien markkinoihin maailmassa, varoittaa painovärien valmistaja Flint. Värien raaka-aineiden saatavuus heikkenee ja hinnat nousevat.

Räjähdyksessä ja tulipaloissa kuoli lähes 80 ihmistä ja satoja ihmisiä loukkaantui. Kiinan hallitus on sulkenut teollisuusalueen ja sen viereisiä alueita tutkiakseen niiden turvallisuuden. Tuhoisa räjähdys sattui Jiangsu Tianjiayi Chemicalin tehtaalla.

– Tuhansia tehtaita on jo suljettu. Hallituksen tutkimukset tulevat vaikuttamaan koko Kiinan kemian teollisuuteen eivätkä rajoitu vain tähän alueeseen, jossa onnettomuus tapahtui, sanoo Arno de Groot, Vice President Procurement, Flint Group Packaging.

Onnettomuuden seuraukset ovat jo vaikuttaneet UV-värien ja julkaisujen painovärien tuotantoketjuun. Tehtaiden sulkemiset vaikuttavat mm. fotoiniaattorien sekä punaisen ja keltaisen väripigmentin tuotantoon.

Flint vakuuttaa, että raaka-ainepula ei vaikuta Flintin asiakkaisiin, sillä yrityksen vahva asema markkinoilla auttaa minimoimaan tuotantoketjun häiriöiden vaikutuksia. Raaka-aineiden hinta tulee kuitenkin nousemaan.

Kiinan suljettujen tehtaiden avaamisesta ei ole vielä tietoa. Kiinan hallitus on viime vuosina yrittänyt parantaa kemian teollisuuden turvallisuuden tasoa ja standardeja. Viime vuonna Hebein maakunnassa kuoli 23 ihmistä kemian tehtaan räjähdyksessä, ja vuonna 2015 Tianjinin satamassa kuoli 173 ihmistä suuronnettomuudessa.

Kiina on maailman suurin kemian teollisuuden tuottaja ja tuotteiden kuluttaja. Alan säätelyä Kiinassa on yleisesti pidetty heikkona ja epäjohdonmukaisena. Monet tuotantolaitokset sijaitsevat myös lähellä asutusta. Greenpeacen mukaan maassa sattuu keskimäärin yksi kemiallinen onnettomuus päivässä.

Värien hinnat nousivat 2018

Viime vuonna kustannuspaineet ja tiukat markkinat johtivat useisiin korotuksiin painopapereiden ja painovärien markkinoilla.

Hintojen nousun voi ennustaa jatkuvan tänä vuonna, sillä raaka-aineiden kustannusten nousu jatkui viime syksynä, eikä helpotusta ole näkyvissä. Useat papereiden ja värien valmistajat ilmoittivat hintojen korotuksista heti vuoden alussa.

REINO LANTTO

Share: