Keskisuomalainen toipui loppuvuonna

26.2.2021 08:56Uutiset » Toimiala
Koronapandemiasta huolimatta Keskisuomalainen-konserni eteni vuonna 2020 kasvustrategiansa mukaisesti, sanoo konsernin toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi. Kuva: Keskisuomalainen.

Koronapandemia kohteli kaltoin Keskisuomalainen-konsernia vuonna 2020, mutta loppuvuonna konsernin liiketoiminta koheni. Toinen puolivuotiskausi oli tuloksellisesti vahva, sanoo konsernin toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi. Hänen mukaansa yhtiön tase ja liiketoiminnan kannattavuus mahdollistavat myös tulevaisuudessa strategian mukaisen kasvuhakuisen liiketoiminnan.

Keskisuomalainen-konsernin liikevaihto laski ja operatiivinen vertailukelpoinen liikevoitto heikkeni tilikaudesta 2019. Tilikaudella 2020 konsernin liikevaihto oli 206,8 Me, missä laskua oli 10,5 % tilikauteen 2019 verrattuna. Operatiivinen vertailukelpoinen liikevoitto oli 9,1 Me, missä heikennystä oli 42,7 % tilikauteen 2019 verrattuna.

Kangaskorven mukaan onnistuneiden sopeuttamistoimien ansiosta tilikauden 2020 toisen puolivuotiskauden operatiivinen vertailukelpoinen liikevoitto parani selvästi ensimmäisestä puolivuotiskaudesta. Tilikauden 2020 toisen puolivuotiskauden operatiivinen vertailukelpoinen liikevoitto oli 8,7 Me, missä kasvua oli 11,0 % tilikauden 2019 toiseen puolivuotiskauteen verrattuna.

– Koronapandemiasta huolimatta Keskisuomalainen-konserni eteni vuonna 2020 kasvustrategiansa mukaisesti. Käynnistimme radioliiketoiminnan Jyväskylässä sekä Kuopiossa. Kasvatimme lehtivalikoimaamme ostamalla Keski-Häme-lehden sekä Karprintin Etelä-Suomessa olevat kaupunki- ja paikallislehdet, Kangaskorpi sanoo.

Painoilla vaikea vuosi

Keskisuomalainen Oyj:n konsernin painopalveluihin kuului viisi sanomalehtipainoa, jotka sijaitsevat Jyväskylässä, Pieksämäellä, Tuusulassa, Lahdessa ja Kouvolassa. Lisäksi Lahdessa on Painotalo Plus Digital Oy:n arkkipaino.

Painotoiminnan yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2020 sisältäen sisäisen ja ulkoisen liikevaihdon oli 41,0 Me (43,8 Me). Ulkoisten painotöiden liikevaihto laski noin 15 % edellisestä vuodesta ja oli 13,8 Me (16,3 Me).

Tilikauden aikana toteutettiin Jyväskylän sanomalehtipainon tehostumistoimenpiteet ja niihin liittyvät yt-neuvottelut. Myös Tuusulan ja Pieksämäen sanomalehtipainoissa käytiin loppuvuodesta tehostumista tavoittelevat yt-neuvottelut. Näillä saavutettiin yhteensä yli miljoonan euron tehostumishyödyt, jotka näkyvät täysimääräisesti vuoden 2021 aikana.

Konsernin jakeluliiketoiminnan liikevaihto vuonna 2020 sisältäen sisäisen ja ulkoisen liikevaihdon oli 40,5 Me (49,7 Me). Jakeluliiketoimintaan kuuluu osoitteetonta suoramainosjakeluliiketoimintaa harjoittava Suomen Suoramainonta Oy, jonka liikevaihto oli 24,7 Me (33,0 Me).

Reino Lantto

Share: