Kaupallinen painaminen tehostuu ja keskittyy

18.12.2015 09:21Uutiset » Toimiala
Kuva Drupa/Messe Düsseldorf.
Kuva Drupa/Messe Düsseldorf.

Kaupallisen painamisen markkinat kasvavat kehittyvissä maissa ja taantuvat kehittyneissä maissa. Pakkauspainaminen ja etikettipainaminen kasvavat kehittyneissäkin maissa Smithers Piran vuoteen 2020 ulottuvan ennusteen mukaan. Markkinoiden kehitys ja tuotannon tehostaminen edistävät alan keskittymistä.

Konsulttiyhtiö Smithers Pira on tutkinut markkinoita koko maailmassa. Tutkimusraportti ”The Future of Printer Demographics to 2020” kertoo, että markkinat ovat muutoksen tilassa. Digitaalisen median nousu vaikuttaa negatiivisesti alan tuotteiden kysyntään. Samanaikaisesti tekniikan kehityksen ansiosta alan tehokkuus on kasvanut ja työntekijämäärä vähentynyt. Nämä asiat johtavat alan lisääntyvään keskittymiseen.

– Jatkossa tulemme todennäköisesti näkemään lisääntyvää automaatiota ja markkinaosuuden laskua mediamarkkinoista, sanoo tutkimuksen tekijä Ashley Santiago Gange.

Gangen mukaan markkinat ovat hieman tasapainottuneet 2014–2015, mutta pitkän ajan trendi on kysynnän laskun jatkuminen, toiminnan tehostuminen ja alan keskittyminen.

Kokonaisuutena alan yritysmäärä kuitenkin kasvoi maailmassa 2,1 % vuodesta 2010 vuoteen 2014. Työntekijöiden määrä kasvoi 6,4 %. Kasvu tuli lähes kokonaan Aasiasta. Länsi-Euroopassa painoalan yritysten määrä laski 12 % ja Pohjois-Amerikassa 7,7 %.

Print&Media -lehden selvityksen mukaan (numerossa 7/2015) kaupallisen painamisen markkinat ovat Suomessa supistuneet samansuuntaisesti Länsi-Euroopan kanssa.

Share: