HP – Xerox ottelu jatkuu Wall Streetillä

31.1.2020 10:27Uutiset » Toimiala

Painoalan kiinnostavin kysymys on nyt maailmassa se, onnistuuko Xerox ostamaan itseään suuremman HP:n. Ostotarjous on nyt johtanut täysimittaiseen valtaustaisteluun. Yksi ratkaiseva tapahtuma on tulossa oleva HP:n yhtiökokous.

Jos Xerox onnistuu valtaamaan HP:n, sillä on suuri vaikutus erityisesti digitaalisten painokoneiden markkinoihin. Yhtiöillä on markkinoilla päällekkäisiä tuotteita, jotka toimivat eri tekniikoilla.

Yhtiöt ovat keskustelleet yhteistyöstä jo jonkin aikaa, mutta se ei ole johtanut tuloksiin. Xerox esitti marraskuussa 2019 yllättäen ostotarjouksen HP:n osakkeista. Tarjous oli 22 dollaria osakkeelta. HP:n hallitus hylkäsi kuitenkin tarjouksen.

Tämän jälkeen Xerox kertoi varmistaneensa yrityskauppaa varten 24 miljardin dollarin rahoituksen rahoittajilta. Xerox kertoi myös esittävänsä 11 uutta jäsentä HP:n hallitukseen, mikä käytännössä merkitsisi koko hallituksen vaihtamista.

Xeroxin suuriin omistajiin kuuluu yritysvaltauksista kuuluisa Carl Icahn. Hän on myös HP:n omistaja ja voi yhtiökokouksessa esittää uutta hallitusta.

HP:n hallitus on torjunut ostotarjouksen ja uudet ehdokkaat, joiden takana on HP:n mukaan Icahn. HP ei katso yhdistymisen tuovan Xeroxin esittämiä hyötyjä ja pitää Xeroxin yritysarvoa kysymysmerkkinä sen jälkeen kun Xerox ilmoitti liikevaihtonsa laskeneen 6,2 % vuonna 2019.

Wall Streetillä taistelevat taustalla myös yhtiöiden neuvonantajina toimivat pankkiirit. HP:n pankkiiri on Goldman Sachs ja Xeroxin Citi.

REINO LANTTO

Share: