Helsingin yliopistolle uusi tiedekustantamo

26.2.2020 11:02Uutiset » Toimiala
Uuden HUP-kustantamon ensimmäisiä julkaisuja. Kuva: Helsingin yliopisto.

Helsingin yliopisto on perustanut uuden kansainvälisen tiedekustantamon, joka toimii avoimen julkaisemisen edistämiseksi. Helsinki University Press (HUP) on tiedotteen mukaan osa avointen yliopistokustantamojen aaltoa Euroopassa.

Helsinki University Press (HUP) on avoimeen julkaisemiseen keskittyvä tiedekustantamo, jonka kaikki julkaisut ovat verkossa vapaasti saatavilla. Kustantamon perusidea on saattaa julkisin varoin tuotettu tutkimustieto mahdollisimman laajan lukijakunnan ulottuville – myös esimerkiksi köyhien maiden yliopistojen, joilla ei ole varaa kirjojen hankkimiseen tai tiedelehtien tilaamiseen. Tämä parantaa tutkijoiden mahdollisuuksia löytää ratkaisuja myös globaaleihin ongelmiin.

– Avoimia tiedekustantamoja tarvitaan, sillä tutkimustieto ei tällä hetkellä leviä tarpeeksi tehokkaasti ja laajalle eikä näin ollen myöskään saa sellaista vaikuttavuutta, joka sillä pitäisi olla. Olemme olemassa tutkijoita ja tutkimustiedon leviämistä varten, painottaa HUPin kustannusjohtaja Leena Kaakinen.

HUP julkaisee sekä suomalaisia että kansainvälisiä vertaisarvioituja tiedekirjoja (monografioita ja artikkelikokoelmia) sekä lehtiä. Julkaisukieli on pääosin englanti, jotta tutkimustieto saavuttaisi mahdollisimman laajan lukijakunnan. Uutta kustantamoa lähtivät perustamaan Gaudeamus ja Helsingin yliopiston kirjasto, joilla kummallakin on vahva kokemus tiedejulkaisuista eri näkökulmista.

Kaikki HUP:n julkaisut ovat vapaasti ladattavissa verkossa pdf, epub ja Mobi -formaateissa. Lisäksi niitä voi lukea yliopiston omalla selaimen lukuohjelmalla. Kirjoja voi myös ostaa painettuna jälleenmyyjiltä.

Share: