Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Heidelbergillä ennätysmäinen tilauskanta

23.6.2022 11:58Uutiset » Toimiala
Ruotsalainen Gafs Kartong hankki suositun uuden Speedmaster CX 104 -painokoneen syksyllä 2021. Kuva: Heidelberg.

Painomarkkinat kääntyivät viime vuonna kasvuun ja tämä näkyy myös offsetpainokoneiden myynnissä. Heidelberg kertoo, että sen tilauskanta oli tilikauden päättyessä maaliskuussa 2022 ennätysmäinen 900 milj. euroa. Se on suurin luku kymmeneen vuoteen. Myös Suomessa ja Baltian maissa investoinnit offsetkoneisiin ovat vauhdittuneet.

Viime tilikaudella Heidelbergin liikevaihto nousi tilinpäätöstiedotteen mukaan 14 % ja oli 2 183 miljoonaa euroa. Merkittävää kasvua oli sekä kaupallisessa että pakkauspainamisessa, ja kysyntä kasvoi lähes kaikissa tuoteryhmissä sekä kaikilla alueilla. Suurin tekijä kasvussa olivat asiakkaiden investoinnit uusiin laitteisiin. Myös konsernin tulos parani merkittävästi.

Heidelbergin odotukset ovat varovaisen optimistisia käynnissä olevalle tilikaudelle. Kaikkien tuotannollisten yritysten tavoin yritys odottaa jyrkkiäkin nousuja materiaalien, energian, logistiikan ja henkilökustannuksissa. Ne aiheuttavat todennäköisesti hintojen korotuksia.

Paljon korvausinvestointeja Suomessa ja Baltiassa

Heidelbergin kesällä 2021 lanseerattu Speedmaster CX 104 -painokone on ollut yksi yrityksen kasvun moottoreista. Jo syyskuussa sitä oli myyty yli 1 000 painoyksikköä. Kone on ollut suosittu vaihtoehto myös Suomessa ja Baltiassa, joissa on tehty paljon koneinvestointeja tänä vuonna. Näin kertoo Suomen Heidelbergin maajohtaja Tiina Hurttala Print & Medialle.

– Suomeen on tullut neljä uutta Speedmaster-painokonetta ja myös Baltian maissa on tehty monia kauppoja. Nyt on kiire asennuksissa ja huollossa, Hurttala sanoo.

Investoinnit ovat yleensä olleet korvausinvestointeja, joissa kaksi konetta on korvattu yhdellä uudella, entistä nopeammalla ja tehokkaammalla koneella. Koneita on asennettu sekä kaupallisille että pakkauspainoille.

– Asiakkaat ovat halunneet nopeuttaa kuntoonlaittoa ja automatisoida tuotantoaan tehokkuuden nostamiseksi, Hurttala sanoo.

Voimakas kustannusinflaatio ja pitkät toimitusajat ovat nyt todellisuutta investoinneissa, mutta kysyntätilanne on positiivinen Hurttalan mukaan Ukrainan sodasta huolimatta. Baltian maissa on saatu töitä takaisin Venäjältä, ja Suomessakin aikakauslehtien painaminen kotiutui sodan alettua.

Tilauskanta korkealla myös Koenig & Bauerilla

Toinen suuri offsetpainokoneiden valmistaja Koenig & Bauer kertoi vuoden 2021 tulosraportissaan, että yrityksen tilauskanta oli vuoden lopussa 807 milj. euroa, jossa on kasvua 32,4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Liikevaihto nousi 8,5 % ja oli 1,115 miljardia euroa.

K&B:n mukaan kasvu tuli monelta eri toimialalta. Kaupallisen painamisen arkkikoneiden lisäksi kaupaksi kävivät hyvin erikoisalojen koneet, turvapainokoneet sekä digitaaliset ja rullapainokoneet.

Reino Lantto

Share: