Guardian-lehtitalo pääsi vihdoin voitolle

3.5.2019 08:52Uutiset » Toimiala
Guardian-lehtitalo julkaisee Guardian, Observer ja Guardian Weekly -lehtiä. Kuva: Wikipedia/Creative Commons.

Brittiläinen lehtitalo Guardian News & Media on onnistunut kolmen vuoden suunnanmuutosprojektissaan. Suuria tappioita tehnyt yritys teki viime voitollisen tuloksen ensi kertaa 20 vuoteen. Käänne on monen eri toimenpiteen summa.

Yrityksen liikevaihto kasvoi jo kolmantena vuonna peräkkäin, nyt 3 %, ja oli 223 miljoonaa puntaa. EBITDA-voiton suuruus oli 0,8 miljoonaa tilikautena 2018/19, kun edellisenä kautena tappiota tuli 19 miljoonaa puntaa. Yrityksen suuret tappiot viime vuosina on kuitattu lehteä tukevan Scott Trust Endowment -rahaston varoista.

Guardian-lehti muutti viime vuonna uniikin UK Berliner -formaattinsa tabloid-formaatiksi. Lehden kaksi painotaloa suljettiin ja painatus siirrettiin Reach Printing Services -yritykselle. Mediayhtiön kustannuksia pystyttiin tämän ja muiden uudelleenjärjestelyjen avulla vähentämään yli 20 %.

Guardian on samanaikaisesti pystynyt saamaan uusia tulolähteitä. Maksumuurin sijasta on otettu käyttöön vapaaehtoiset tukimaksut, joita on saatu jatkuvina 365 000 tukijalta sekä kertamaksuina. Digitilaajien määrä on nyt jo 190 000. Myös printtitilausten määrä Guardian, Observer ja Guardian Weekly -lehdillä oli ennätyskorkea, yhteensä 110 000 tilausta.

Mainosmyyntikin kesti vaikean markkinatilanteen. Mainoksista saadaan enää alle 8 % myynnistä.

Kaiken kaikkiaan Guardianin kolmen vuoden urakka on osoittanut, miten lehtitalo voi selvitä tekemällä tiukkoja saneeraustoimenpiteitä ja samalla kehittämällä uutta.

REINO LANTTO

Share: