Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Granon kasvu jatkui, kustannuspaineet haastoivat

15.12.2022 15:15Uutiset » Toimiala
Grano keskitti painotuotantoaan uuteen painotehtaaseen Vantaalle. Tehdas valmistui vuoden 2022 alussa. Kuva: Grano.

Granon liikevaihto kasvoi elo-lokakuussa 4 % ja oli 29,8 milj. euroa Panostajan tilinpäätöstiedotteen mukaan. Lokakuussa päättyneen tilikauden liikevaihto kasvoi 3 % ja oli 111,5 milj. euroa. Tulosta rasittivat voimakkaasti kohonneet painomateriaalien kustannukset ja aktivoidut it-kehityskustannukset.

Grano on Panostajan suurin sijoituskohde. Vuoden merkittävin muutos oli Granon SokoPro-liiketoiminnan myynti, joka toteutui tammikuussa. Se ajoittui aikaan, jolloin rakentamisen painopalveluiden kysyntä heikkeni ennakoidusti. Ilman SokoProta Granon vertailukelpoinen liikevaihto nousi 10 % ja liiketappiota tuli 0,7 milj. euroa.

Markkinoiden kysyntätilanne jatkui tiedotteen mukaan kokonaisuutena vahvana katsauskaudella. Kysyntäkehitys oli erityisen vahvaa suurkuva-, pakkaus- ja digipainoliiketoiminnoissa. Myös digitaaliset aineistonhallinnan ratkaisut sekä markkinoinnin ulkoistuspalvelut jatkoivat hyvää kehitystään. Offsetpainoliiketoiminta kehittyi vertailukautta heikommin. Katsauskauden lopussa kysyntätilanteessa on ollut nähtävissä joitain heikentymisen merkkejä yleisen talouskehityksen seurauksena.

Kohonneita painomateriaalien kustannuksia saatiin siirrettyä myyntihintoihin, mutta materiaalikustannusnousun negatiivisia vaikutuksia myyntikatteeseen ei vielä katsauskaudella pystytty kokonaan eliminoimaan, vaikkakin kehityksen suunta on jo oikea. Materiaalikustannusten hallinta ja hintojen päivitykset jatkuvat edelleen yhtiön painopisteenä, tiedotteessa todetaan.

Granossa on lanseerattu Grano 360 -konsepti, jossa tarkoituksena on hyödyntää yhtiön kattavaa tuoteportfoliota laajemmin asiakkuuksissa ratkaisukeskeisesti. Lisäksi yhtiössä on keskitytty pakkausliiketoiminnan kasvattamiseen sekä tuotannon ja prosessien optimointiin.

Koko Panostaja-konsernin liikevaihto kasvoi tilikaudella 3,7 % ja oli 137,9 milj. euroa. Liikevoitto parani vertailukaudesta ja oli 5,2 milj. euroa.

Array
Share: