Granolle haastaja Pohjois-Karjalasta

9.11.2018 09:30Uutiset » Toimiala
Lehtipainon nippuja linjalla. Kuva: Pohjois-Karjalan Kirjapaino.

Grano on viime vuosina noussut graafisen alan suurimmaksi yritykseksi lukuisten yrityskauppojen avulla. Nyt Grano on saanut vahvan haastajan Pohjois-Karjalan Kirjapainosta, joka on myös järjestellyt alaa uuteen uskoon suurilla yrityskaupoilla.

Grano oli jo vuonna 2017 alan selvästi suurin yritys 105 miljoonan euron liikevaihdolla. Kun kaikki viime aikojen yritysostot otetaan huomioon, nousee konsernin liikevaihto nyt jo 140 miljoonaan euroon ja henkilökuntaa on 1 100.

Grano on saneerannut alaa myymällä ostettujen yritysten koneita ja yhdistämällä toimintoja. Kaikki toiminnat on koottu yhden brändin alle, ja yrityksen fokus on sisältöpalvelujen tuottamisessa yrityksille. Painopalvelut ovat merkittävä osa toimintaa, mutta digitaaliset palvelut kasvavat nopeimmin.

Nyt Grano saa vahvan kilpailijan, joka pystyy rationalisoimaan kenttää erityisesti aikakaus- ja järjestölehtien painamisessa. Pohjois-Karjalan Kirjapainon painotoimiala käsittää jatkossa PunaMustan lisäksi Forssan Kirjapainon sekä Erwekon. Vuonna 2017 ostettu Suomen Yliopistopaino on yhdistetty PunaMustaan. Konsernin painotoimialan yritysten liikevaihto oli viime vuonna yhteensä noin 95 miljoonaa euroa.

Pörssinoteerattu Pohjois-Karjalan Kirjapaino on osa Laakkosten yritysryhmää ja sillä on resursseja jatkaa yritysostoja, vaikka toimitusjohtaja Raimo Puustinen sanookin toteutetuissa toimialajärjestelyissä riittävän viimeisteltävää joksikin aikaa.

Konsernilla on myös resursseja investoida uuteen tekniikkaan. Puustisen mukaan konserni on investoinut viimeisen 10 vuoden aikana kotimaahan lähes 70 miljoonaa euroa, josta viimeisten vuosien aikana useita kymmeniä miljoonia euroja mm. sanomalehti-, digi- ja suurkuvatuotantoon. Viimeisin suuri investointi on PunaMustan hankkima B2-formaatin HP Indigo 12000 -digipainokone.

Myös Granolla on rahkeita investointeihin, sillä sen suurin omistaja on pääomasijoitusyhtiö Panostaja.

Reino Lantto

Share: