Grano ostaa Lönnberg Painot Oy:n

18.8.2017 10:07Uutiset » Toimiala
Kuvassa vasemmalla Lönnbergin toimitusjohtaja Jarkko Viheriävaara ja Granon toimitusjohtaja Jaakko Hirvonen. Kuva: Grano.

Grano ostaa Lönnberg Painot Oy:n koko osakekannan 12,8 miljoonalla eurolla. Granon ja Lönnbergin yhdistyessä syntyy yksi Pohjoismaiden suurimmista sisältöpalveluiden ja graafisen alan toimijoista. Yhdistyminen synnyttää lähes 150 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän ja yli 1 000 henkilöä työllistävän yhtiön.

Myyjinä ovat Keski-Pohjanmaan Kirjapaino, Jarkko Viheriävaara, Pertti Ailio sekä Timo Kantokorpi.

Tiedotteen mukaan Grano vahvistaa yrityskaupalla asemaansa sisältöpalveluiden kasvavilla markkinoilla. Lönnberg siirtyy Granon omistukseen 1.9.2017, jolloin kaikki Lönnbergin 170 työntekijää jatkavat yhtiön palveluksessa vanhoina työntekijöinä, osana Grano konsernia.

– Tämä on luonnollinen jatkumo alan kehittymiselle. Yrityskaupan myötä voimme tarjota asiakkaillemme ei ainoastaan poikkeukselliset volyymit, vaan markkinan laajimman palveluvalikoiman kautta kustannustehokkuutta kokonaispalveluketjuun. Lönnberg on tunnettu vahvasta laadusta ja hyvästä asiakaspalvelusta. Kokonaisuuden lisäksi yrityskauppa vahvistaa erityisesti premium-painamisen osaamista sekä monipuolistaa pakkauspuolen tarjoamaa, toteaa Grano Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvonen.

Graafinen toimiala keskittyy Hirvosen mukaan voimakkaasti, ja liiketoimintojen digitalisoituminen pakottaa yrityksiä uudistumaan. Suomessa ja maailmalla on edelleen paljon erillisiä digitaalisen viestinnän ja painamisen taloja, mutta näiden yhdistelmiä on harvassa. Uuden yhdistyvän kokonaisuuden kilpailuetu tulee siitä, että sillä on vahva osaaminen sisältöjen suunnitteluun, hallintaan ja toteuttamiseen niin digitaalisissa kuin painetun viestinnän kanavissa.

– Bisnekseen ja brändinhallintaan liittyvien sisältöjen määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Haluamme helpottaa asiakkaidemme sisällön hallintaa palvelemalla kaikissa kanavissa ja kaikilla välineillä, Hirvonen sanoo.

Viheriävaara johtaa pakkausliiketoimintaa

– Yhdistymisen jälkeen voimme nyt markkinajohtajana tarjota asiakkaillemme uudenlaista kustannustehokkuutta niin digitaalisen kuin painetun markkinointiviestinnän toteutuksiin. Grano ja Lönnberg ovat olleet alan kasvuhakuisia uudistujia, joiden tarjonta ja asiakaspeitto täydentävät hyvin toisiaan. Lönnberg tuo monipuolisten painopalveluiden lisäksi premedia-, pakkausvalmistus- ja suoramarkkinointiosaamista uuteen kokonaisuuteen, toteaa Lönnbergin toimitusjohtaja Jarkko Viheriävaara.

Viheriävaara jatkaa Lönnbergin toimitusjohtajana. Hän tulee Grano Group Oy:n osaomistajaksi ja Granon toiseksi varatoimitusjohtajaksi vastuualueenaan Lönnberg-integraatio sekä konsernin pakkausliiketoiminnan johtaminen. Mirka Airaksinen jatkaa toisena varatoimitusjohtajana, vastuualueenaan konsernin palveluyksiköt ja tuotanto.

Kaupan yhteydessä Grano ja Keski-Pohjanmaan Kirjapaino ovat tehneet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on lisätä yhteistyötä liittyen Botnia Printin rotaatiopainotoimintaan sekä Kosilan digitaalisten ratkaisujen kehittämiseen.

Multiprint ja Grano yhdistyivät vuonna 2015. Sen jälkeen Grano on tehnyt suuria yritysostoja nopeaan tahtiin. Viime vuonna Grano osti painotalo Framin ja tänä vuonna on hankittu jo Brand Factory, Finepress ja Neon 2. Lönnbergistä tuli vuonna 2016 Keski-Pohjanmaan Kirjapainon tytäryhtiö. Helmikuussa Lönnberg osti pakkauspainaja Keilin.

Kauppahinta puolet Lönnbergin liikevaihdosta

Grano on sijoitusyhtiö Panostajan tytäryhtiö. Panostajan pörssitiedotteen mukaan kauppahinta oli 12,8 miljoonaa euroa, joka on yli puolet Lönnbergin viime vuoden liikevaihdosta 24,5 miljoonaa.

– Grano on Panostajan sijoituskohteista suurin, ja nyt sovittu yrityskauppa on merkittävä yhtiön strategian mukainen kasvuaskel toimialan konsolidaation jatkuessa. Kaupan myötä Grano saa lisää resursseja ja osaamista palveluiden kehittämiseen ja tuotantoon. Tällä yrityskaupalla nostamme palvelutuotannon uudelle tasolle ja vahvistamme Granon asemaa toimialalla, Panostajan toimitusjohtaja Juha Sarsama sanoo tiedotteessa.

Viheriävaaran takaisinsijoituksen toteuttamisen jälkeen Panostajan omistusosuus Granossa on 52,6 prosenttia.

Reino Lantto

Share: