Graafisen alan kannattavuus parantunut

9.11.2018 09:35Uutiset » Toimiala
Graafisen alan yrityksistä suhteellisesti eniten kasvoi viime vuonna mm. paljon kaulanauhoja painava Pinpops. Kuva: Pinpops.

Graafisen alan suurimpien yritysten kannattavuus parani vuonna 2017 Print&Median talouskatsauksen mukaan. Erityisesti perinteisiä mainospainotuotteita valmistavat arkkipainot ovat parantaneet tuloksiaan jo parin vuoden ajan. Lehden marraskuun numeron katsaus sisältää tietoja 120 suurimmasta graafisen alan yrityksestä ja myös toimialasta yleensä.

Katsauksen mukaan jopa 80 prosenttia arkkipainoista pääsi viime vuonna positiiviseen liiketulokseen, ja arkkipainot-ryhmän käyttökateprosentti nousi 9,1 prosenttiin. Digipaino- ja suurkuvatuotantotalojen käyttökateprosentti oli 9, rotaatiopainojen 10, pakkauspainojen 4,9 ja muut painopalvelut -ryhmällä prosenttiluku oli 7,3. Koko painamisen toimialan käyttökateprosentti oli lähes 8 prosenttia Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017. Nettotulosprosentti oli lähes 2 prosenttia.

Painopalvelujen toimialan liikevaihdon lasku näyttää katsauksen mukaan nyt pysähtyneen ja uusi taso on noin miljardi euroa. Tilastokeskuksen toimialaluokituksessa eivät kuitenkaan ole mukana kaikki toimialan yritykset, mitä kuvaa se, että lehden katsauksen mukaan alan 120 suurimman yrityksen liikevaihto oli noin 1,6 miljardia euroa vuonna 2017.

– Painoala kaipaisi koko talouden vetoapua ja kovempaa kasvua kannattavuuden parantamiseksi, totesi talouslukuja lehden Talousaamu-seminaarissa esitellyt konsultti Lasse Krogell Grafconista.

Krogell näkee alan ongelmina nyt jakelukustannusten nousun sekä paperin ja värien kallistumisen.

– Kustannusten nousun vieminen tuotteeseen on alalle kriittinen tekijä, ei niinkään tuotannon volyymin lasku, Krogell sanoi.

Krogellin mukaan alan yritysten on tunnettava omien töidensä ja asiakkaidensa kannattavuus voidakseen hinnoitella oikein. Tuotannon tehokkuuden nostamisessa painotaloilla on paljon potentiaalia, mutta se voi vaatia investointeja uusiin laitteisiin ja ohjelmiin.

Talouskatsauksen mukaan graafisen alan suurin yritys oli viime vuonna Grano-konserni. Suhteellisesti eniten kasvanut yritys oli Pinpops Oy (liikevaihdon kasvu 59,4 %) ja suhteellisesti kannattavin yritys liiketuloksen perusteella oli Nitova Oy (liiketulosprosentti 44,9). Lehden irtonumeron voi ostaa digilehtenä Lehtiluukku.fi -palvelusta.

Reino Lantto

Share: