Graafinen teollisuus uskoo nousuun

18.5.2009 11:51Uutiset » Toimiala

Vaikka talouden taantuma puraisi graafista teollisuutta siinä missä muitakin aloja, alkaa merkkejä paremmasta jo näkyä. Graafinen Teollisuus ry:n johtaja Lasse Krogell sanoo, että alan yrityksissä uskotaan pahimman syöksyn olevan ohi. Markkinat ovat hänen mukaansa polarisoituneet: osa yrityksistä on kärsinyt lamasta, mutta osa pärjää edelleen melko hyvin.

– Vaikuttaa siltä, että painotuotteiden ostajat haluavat varmistaa tilaustensa onnistumisen ja tekevät siksi mielellään kauppaa vahvojen ja luotettavien toimijoiden kanssa. Aivan viime kuukausina on pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin kuulunut viestejä painotaloista, joilla on kohtuullisen hyvä tilanne, Krogell kertoo.

– Oma lukunsa ovat digipainajat ja suurkuvatulosteiden tekijät, joilla näyttää olevan hyvä vauhti päällä edelleen. Tämä kertoo uskoakseni siitä, että Suomessa on iso joukko yrityksiä, jotka haluavat erottua ja olla näkyvillä lamasta huolimatta, hän jatkaa.

Investoinnit nousussa

Myös Suomen suurimman graafisen teollisuuden maahantuojan KTA-Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Gustaf Diesen uskoo laman pohjan olevan takana. Vuosi 2009 on käynnistynyt kohtuullisen hyvin, ja vaikka tälle vuodelle mitään isoja kasvulukuja ei odotetakaan, niin vuoteen 2010 täytyy jo uskoa. Materiaalipuolella volyymit ovat vielä normaalia alemmalla tasolla, mutta alaspäin ei enää mennä ja ilmassa on selkeitä merkkejä paremmasta.

– Vaikka painotalojen investointihalukkuus onkin vielä varovaista, ei aikaisemmin tehtyjä investointipäätöksiä ole peruttu, vaan suunnitelmia on alettu toteuttaa. Tämä on alan kannalta positiivinen signaali, Diesen uskoo.

FinnGraf 2009 -messujen myynti hyvässä vauhdissa

Markkinoilla virinnyt luottamus näkyy myös Jyväskylän FinnGraf 2009 -messujen myynnissä. Näyttelynjohtaja Raimo Pylvänäinen sanoo, että suurin pessimismi alalla on hävinnyt.

– Moni sellainen yritys, joka vielä vuodenvaihteessa empi osallistumistaan, on nyt päättänyt tulla FinnGraf-messuille näytteilleasettajaksi. Markkinoilla on paljon myönteisiä signaaleja. FinnGraf 2009 -messuista on muodostumassa erittäin monipuolinen graafisen- ja viestintäalan tapahtuma, Pylvänäinen kertoo.

Seitsemännet graafisen- ja viestintäalan erikoismessut FinnGraf 2009 järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 24.–26. syyskuuta yhdessä visuaalisen viestinnän FinnVisual 2009 -messujen kanssa. Messujen yhteistyökumppanina ovat alan merkittävät järjestöt Suomessa. Perinteinen Graafinen Teollisuus ry:n Kirjanpainajan päivä järjestetään Jyväskylän Paviljongissa messujen yhteydessä 23. syyskuuta. Myös AGI on messuilla näkyvästi mukana. AGI tekee muun muassa messuennakkolehden ja messujen jälkeen raportin.

Lisätietoja FinnGraf 2009 ja FinnVisual 2009 -erikoismessuista: www.jklpaviljonki.fi/finngraf2009

Share: