Euroopan ensi-ilta Suomessa

19.3.2009 14:51Uutiset » Toimiala

Savon Sanomia painavan Lehtisepät Oy:n Kuopion paino on ottanut ensimmäisenä sanomalehtipainona Euroopassa käyttöön Fujifilmin uuden ympäristöystävällisen levynvalmistusprosessin. Kyseessä on Fujin ympäristöystävälliset LowChem-painolevyt ja siihen liittyvä prosessi.

Uuden ympäristöystävällisen prosessin myötä vedenkulutus vähenee murto-osaan. LowChem-tuotannossa kemiallisen jätteen määrä laskee puoleen aikaisemmasta. Fujille käyttöönotto oli merkittävä, koska kyseessä on ensimmäinen sanomalehti Euroopassa.

– Ympäristöseikat ovat tärkeitä taloudellisia kysymyksiä, esimerkiksi vesimaksut ovat todella kovia jo muualla Euroopassa, toteaa tuotepäällikkö Timo Joutsen KTA-Yhitöistä, Fujin maahantuojalta.

Talous- ja ympäristöasioiden lisäksi LowChem-teknologiassa korostuu helppous. Muun muassa laitehuolto ja tuotantoprosessi yksinkertaistuvat.

–Myös työskentely-ympäristö paranee, sillä kemiallisten aineiden väheneminen tarkoittaa myös hajujen vähenemistä, KTA:sta kerrotaan. KTA:ssa uskotaan, että valtaosassa Suomen lehdistöä tullaan siirtymään uuteen tekniikkaan parin vuoden sisällä.

LowChem prosessi lyhyesti:
– Ei pesuliuoksen tuorestetarvetta
– Hajuton kemia
– Vähemmän kemiajätettä eli hukkaa
– Matala veden kulutus
– Prosessorin pieni tilantarve

KTA-Yhtiöt on suomalainen, johtava graafisen teollisuuden palvelutalo, joka toimii myös kaikissa Baltian maissa. Vuonna 1910 perustetun yrityksen liiketoimintaan kuuluu graafisen alan materiaalit, koneet ja laitteet. KTA:n liikevaihto vuonna 2008 oli 18 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa on 45 alan ammattilaista.

KTA tunnetaan graafisessa teollisuudessa parhaiten Fuji-tuotteista, painolevyistä, kemikaaleista ja CTP-järjestelmistä. Muita päätuotteita ovat Xeroxin digipainokoneet, Krausen ja Lüscherin CTP-tulostmiet, X-Rite mittalaitteet, Flint K+E:n painovärit, ContiTech painokumit ja Eizon monitorit; sitomoille Eska-pahvit, Van Heek Scholco-kluutit, Favini-yliveto- ja esilehtipaperit ja National-liimat. KTA:n liiketoimintaan kuuluu myös laitteiden asennus-, huolto ja varaosapalvelut.

Share: