Digipainatus ratkaisi Microsoft-sopimuksen

13.8.2010 13:32Uutiset » Toimiala

Microsoft

Kun Microsoft etsi vuoden 2008 lopulla pakkaustoimittajaa Windows 7 ‑käyttöjärjestelmänsä lanseeraukseen, digitaaliseen painamiseen erikoistunut irlantilainen Mediaware Digital Ltd otti haasteen vastaan. Yritys ehdotti Microsoftille uudenlaista prosessia, joka pohjautuu Stora Enson ja Xeroxin yhdessä kehittämään Gallop-tuotantolinjaan, jolla valmistetaan digitaalisesti painettuja pakkauksia.

Microsoft haki ratkaisua, joka nopeuttaisi toimituksia ja pystyisi hoitamaan pieniä eriä eri maihin ja eri kielillä entistä edullisemmin. Mediawaren johtaja Simon Healy tiimeineen tunnisti digitaalisen painamisen edut, ja yhteistyössä Xeroxin kanssa Mediaware kehitti uuden digipainoratkaisun Microsoftille.

Gallop-tuotantolinja mahdollistaa pienemmät tuotantoerät, vähentää materiaalihukkaa ja varastoja, lyhentää toimitusaikoja ja parantaa turvallisuutta. Mediaware painaa jokaiseen pakkaukseen yksilöllisen tunnisteen, jonka avulla jokainen pakkaus voidaan jäljittää missä päin maailmaa tahansa. Gallopin avulla voidaan painaa juuri haluttu määrä pakkauksia ja siten pienentää riskiä, että väärentäjät saisivat käsiinsä aitoja pakkauksia.

Healyn mukaan ratkaisussa kiinnitettiin alusta alkaen huomiota kestävän kehityksen periaatteisiin. Pakkausten digitaalinen painaminen vähentää painovärin kulutusta ja kuntoonlaitosta ja stanssauksesta syntyvää materiaalihukkaa.

– Olemme todenneet, että digitekniikan avulla päästään eroon ylisuurista varastoista ja painoeristä sekä painolevyjen valmistuksesta, mikä säästää ympäristöä, rahaa ja tilaa.

Tiukat vaatimukset

Mediaware toimittaa Microsoftille nykyään kahta pakkauskokoa, joissa käytetään Stora Enson 330-grammaista Ensocoat-kartonkia. Viimeaikaisen tuotekehityksen ansiosta Ensocoatin optiset ominaisuudet ovat entistäkin paremmat. Microsoftin vaatimukset olivat tiukat: toimittajan pitää pystyä painamaan pieniä eriä pakkauksia kiiltävällä neliväripainatuksella ja kymmenillä kielillä. Tuotanto piti saada käyntiin ajoissa viime lokakuussa tapahtunutta lanseerausta varten. Hinnan, laadun ja ympäristöetujen oli vastattava Microsoftin vaatimuksia ja koko prosessin piti sopia Microsoftin omaan toimintaprosessiin.

Pakkaukset painetaan Xerox iGen -digipainokoneella, jossa on integroituna jälkikäsittely kiiltävällä vesilakalla. Ratkaisu vastaa sekä Microsoftin vaatimukseen “vihreästä kemiasta” että pakkausten houkuttelevasta ulkonäöstä. Eräkoot vaihtelevat suuresti, viidestä pakkauksesta noin 2500 pakkaukseen. Kokonaismäärä on noin 10 000-15 000 pakkausta päivässä, johon nykyään sisältyy muitakin asiakkaita kuin Microsoft.

Tehokasta on-demand-tuotantoa

Mediawaren prosessi on niin pitkälle automatisoitu, että ihminen ei yleensä puutu siihen lainkaan ennen kokoamis- ja liimausvaihetta. Työt eritellään kahteen jonoon pakkauskoon perusteella, mikä vähentää tarvetta muuttaa kotelonvalmistus- ja liimauskoneen asetuksia. Vedoksia tai työkohtaista asiakaspalvelua ei tarvita.

– Painettu, lakattu ja stanssattu pakkaus valmistuu alle 45 sekunnissa sähköpostitse tulleesta tilauksesta, Healy kertoo.

– Pakkausten on-demand-tuotantoon digipainotekniikka vastaa nykyvaatimuksia kustannusten alentamiseksi ja tuotannon tehostamiseksi. Lisäksi se mahdollistaa yhä pidemmälle viedyn räätälöinnin ja kohdennetun markkinoinnin, esimerkiksi pakkaukset jälleenmyyntiketjuille tai kausituotteille, toteaa Stora Enso Digital Solutionsin johtaja Pekka Tommola.

– Gallop-linjan integroitu vesilakkakäsittely on tuoteturvallisuusvaatimusten vuoksi välttämätöntä esimerkiksi elintarvikkeiden ja lääkkeiden pakkaamisessa, joten linja sopii myös makeis- ja lääkepakkausten valmistamiseen.

Gallop-linja koostuu painokoneesta, lakkayksiköstä, Stora Enson ainutlaatuisesta, materiaalin kulkua säätelevästä pinoamisyksiköstä ja räätälöidystä stanssauskoneesta. Stanssauskapasiteetti on kaksi kertaa suurempi kuin iGen4-digipainokoneen, joten linjalla pystytään tekemään sekä stanssaus että foliointi jäämättä jälkeen painokoneen vauhdista. Puskurina toimiva pinoamislinja integroi paino- ja päällystysosan stanssauskoneeseen ja mahdollistaa painamisen vaikka stanssauskone olisi offline-tilassa.

http://www.storaenso.com/digital

Katso yrityksen Xerox estradisivu
Share: