Digijulkaisujen veroa halutaan alentaa

8.5.2015 07:31Uutiset » Toimiala

Viestinnän Keskusliitto haluaa, että Norjan mallin mukaisesti digilehtien ja e-kirjojen arvonlisävero lasketaan samalle tasolle kuin printtijulkaisujen. Norja aikoo tehdä näin ja pyytää siihen lupaa Euroopan kilpailuviranomaisilta.

– Norjan mallia olisi nyt seurattava Suomessa ja koko EU:ssa. Median digitalisaation etenemisen jarruna on digisisältöjen korkeampi arvonlisävero. Digi-alv olisi laskettava samalle tasolle printtilehtien ja printtikirjojen veron kanssa, sanoo Viestinnän Keskusliiton vt. toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

Suomessa sanoma- ja aikakauslehtien tilausten arvonlisävero nostettiin viime vaalikauden alussa nollasta kymmeneen prosenttiin. Digilehtien ja e-kirjojen veroa kuluttajat maksavat 24 prosenttia.

Norja hakee eurooppalaisten kilpailuviranomaisten hyväksyntää kaikkien digitaalisten uutis- ja ajankohtaismedioiden arvonlisäveron laskemiseksi 25 prosentista nollaan. Painetut lehdet on Norjassa vapautettu arvonlisäverosta. Esitystä perustellaan norjalaisen median elinmahdollisuuksien turvaamisella kovaa ulkomaista kilpailua vastaan ja eri julkaisumuotojen tasapuolisella kohtelulla.

Median digiveron alentaminen vaatii EU:n päätöksen. EU-komissio lupasi selvittää asiaa 6.5. julkistetussa digitaalisten sisämarkkinoiden strategiassa.

Share: