Digi-alv:n alennus jumittui EU:ssa

20.6.2017 14:05Uutiset » Toimiala
Naistenlehtiä halutaan lukea sekä printtinä että diginä Aikakausmedian tutkimuksen mukaan. Kuva: Aikakausmedia/Outi Sonkamuotka.

EU:n päätös digijulkaisujen arvonlisäveron alentamisen sallimisesta printtijulkaisujen tasolle lykkääntyi heinäkuussa alkavalle Viron puheenjohtajakaudelle. Suomi on edelleen valmis laskemaan veroa.

Viimeinen Maltan johdolla pidetty EU:n talousministerien kokous ei päässyt 16.6. yksimielisyyteen asiasta, koska Tšekki kytki ratkaisuun muita arvonlisäverouudistuksia.

– Olemme pettyneitä, että laajasti kannatettu ratkaisu ei vielä syntynyt. Media-ala tarvitsisi päätöksen nopeasti, jotta sen kansallinen soveltaminen saataisiin käyntiin. Verokynnyksen poisto edistää demokratialle tärkeän media-alan kehitystä, Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmberg perustelee.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo toisti kokouksen jälkeen, että hallitus on valmis laskemaan digilehtien arvonlisäveroa vuoden 2018 alussa. Päätös on tarkoitus tehdä syksyn budjettiriihessä, jos EU:n lupa saadaan ennen sitä.

Euroopan komission direktiiviehdotus digitaalisten ja painettujen julkaisujen arvonlisäverosta sai Euroopan parlamentin tuen 1.6.2017.

Komission ehdotus sallii jäsenvaltioiden alentavan digitaalisten sanoma- ja aikakauslehtien ja sähkökirjojen arvonlisäveroa. Tällä hetkellä sähköisten julkaisujen myyntiin on sovellettava kunkin jäsenvaltion yleistä arvonlisäverokantaa, kun taas painettuihin julkaisuihin saa soveltaa alennettua verokantaa. Muutoksen jälkeen jäsenvaltiot voisivat soveltaa julkaisuihin samaa, alennettua verokantaa julkaisumuodosta riippumatta.

Suomessa yleinen verokanta on 24 prosenttia. Painettujen kirjojen sekä vähintään kuukauden ajaksi tilattujen painettujen lehtien myynti on 10 prosentin verokannassa.

Share: