Botnia Print investoi lehtituotantoon

18.6.2019 14:24Uutiset » Toimiala
Vuonna 2014 hankitun ensimmäisen Ferag-leikkurin myötä leikattujen tuotteiden osuus tuotannossa on monikertaistunut, kertoo Botnia Printin tehdaspäällikkö Toni Klemola. Kuva: Botnia Print.

Kokkolalainen Botnia Print Oy Ab on päättänyt tehdä lähes miljoonainvestoinnin lehtitehtaan tuotantoon hankkimalla toisen Ferag SNT -50 -leikkurin. Samalla uudistetaan lehtinippujen kuljetus- ja lavaajalinja kokonaisuutta. Leikattujen tuotteiden kysyntä on kasvanut nopeasti.

Leikkuri on laite, jolla painetut lehdet voidaan hyvin nopealla aikataululla viimeistellä erikokoisiin formaatteihin leikkaamalla painopinnan ulkopuoliset marginaalit pois. Ensimmäinen vastaava leikkuri hankittiin Botnia Printtiin vuonna 2014 ja sen käyttöaste on ollut tiedotteen mukaan todella korkea.

– Leikattujen, normaalia tabloid-lehteä tyylikkäämpien lehtituotteiden kysyntä on kasvanut viime vuodet jatkuvasti eikä kiinnostukselle näytä tulevan loppua, vaan päinvastoin yhä useampi asiakkaamme muuttaa formaattiaan leikattuun tuotteeseen. Investoinnin myötä leikattujen tuotteiden läpimenoajat lyhentyvät merkittävästi, jolloin myös käytettävissä oleva kapasiteetti kasvaa. Tämän seurauksena voimme tarjota asiakkaillemme entistä enemmän mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja, yhtiön toimitusjohtaja Hannu Salmi kertoo.

Salmen mukaan monet asiakkaat kiinnittävät lehtituotteissa aiempaa enemmän huomiota laatuun ja ympäristöystävällisyyteen.

– Käyttämällämme vedettömällä painotekniikalla painetuista leikatuista tuotteista tulee näyttäviä, jolloin ne kestävät laadullisesti vertailun jopa päällystetylle paperille painettujen aikakauslehtien rinnalla, Salmi sanoo.

Leikkauskapasiteetti kaksinkertaistuu

Tehdaspäällikkö Toni Klemolan mukaan investoinnilla varmistetaan myös painotalon riskienhallintaa ja lähes kaksinkertaistetaan leikattujen tuotteiden tuotantoteho.

– Painotalon lisämyynti on kasvanut erittäin vahvasti nimenomaan viimeistelyä vaativien tuotteiden segmentistä, joten oli luonnollista, että myös investointi kohdistuu tuolle alueelle. Jatkossa voimme jakaa tuotantoa tarpeiden mukaan paremmin kahden postituslinjan välillä. Viime vuonna Botnia Printissä painettiin yhteensä noin 65 miljoonaa lehteä, joista noin seitsemän miljoonaa oli leikattuja, Klemola sanoo.

Kasvanut kysyntä on näkynyt myös yrityksen liikevaihtoluvuissa. Vuonna 2018 liikevaihto kasvoi 7,4 % ja tänä vuonna KPK Print -liiketoiminta kasvoi tammi-huhtikuussa 10,8 %. Botnia Print kuuluu KPK Yhtiöt-konserniin.

Reino Lantto

Share: