Bookwell Digitalin Juvan kirjatehdas hiljeni

6.9.2018 08:26Uutiset » Toimiala
Bookwell Digitalin tuotantolinja oli automatisoitu. Kuva: BWD.

Bookwellin yli 40 vuotta Juvalla toiminut kirjatehdas on ilmeisesti hiljentynyt lopullisesti. Viimeisessä vaiheessa tehtaalla toimi Bookwell Digital Oy, joka meni konkurssiin kesäkuussa. Sen sijaan Bookwell Oy:n Porvoon paino jatkaa toimintaa normaalisti.

WSOY:n kirjatehdas käynnistyi Juvalla 1977 ja toimi perinteisellä tekniikalla aina vuoteen 2017 asti. Sen jälkeen kirjojen painamista jatkoi Bookwell Digitalin täysin digitaalinen automatisoitu kirjatehdas. Tehtaan laitteistoon (mm. KBA:n mustesuihkukone ja Kolbuksen jälkikäsittelylinja) investoitiin noin 7,4 miljoonaa euroa. Tarkoituksena oli haastaa kilpailijat sekä suurissa että pienissä painosmäärissä.

Investointi ei onnistunut, ja kesällä yhtiö hakeutui konkurssiin. Yrityksen pääomistaja Juha Manninen kertoi Länsi-Savo-lehdelle, että tekniset vaikeudet kaatoivat yritykset. Tuotantolinjaa ei hänen mukaansa saatu riittävän toimintavarmaksi.

Tekniset pulmat aiheuttivat kannattavuusongelmia. Mannisen mukaan koko alkuvuosi 2018 oli yhtiössä erittäin hiljainen. Tuotanto seisoi ajoittain ja henkilöstöä oli lomautettuna. Keväällä yhtiö asetettiin yrityssaneeraukseen.

Teknisten ongelmien lisäksi yrityksen menestymiseen on varmasti vaikuttanut kirjojen painamisen kova hintakilpailu, jota pitävät yllä Baltian ja Euroopan painotalot.

Bookwell Digitalin liikevaihto oli 5,3 miljoonaa euroa ja tulos tappiolla 2,6 miljoonaa vuonna 2017. Henkilökuntaa oli 32. Porvoossa pitkään toiminut Bookwell Oy jatkaa toimintaansa painaen arkkioffset-menetelmällä mm. korkealaatuisia kirjoja.

Reino Lantto

Share: