Aikakauslehtipaperin markkinat tiukkenevat

13.8.2018 11:28Uutiset » Toimiala
Burgon Verzuolon tehtaan LWC-paperikone PM9 muutetaan voimapaperikoneeksi. Kuva: Burgo.

Aikakauslehtipaperin markkinat tiukentuvat Euroopassa, kun jälleen yksi hienopaperikone muutetaan kartonkia tuottavaksi koneeksi. Asialla on nyt Burgo, joka muuntaa LWC-paperia tuottavan koneensa Italiassa voimapahvikoneeksi.

Burgon Verzuolon tehtaan paperikone PM9 aloitti tuotannon 16 vuotta sitten ja sen tuotantokyky on ollut 400 000 tonnia paperia vuodessa. Kone on ollut Euroopan toiseksi uudenaikaisin LWC-paperikone. Voimapaperin (container board) tuotanto on tarkoitus aloittaa vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä.

LWC-paperin tuotannon vähentymisen uskotaan tiukentavan Euroopan markkinoiden tilannetta, sillä Printweek-lehden mukaan Burgon tuotanto on kattanut markkinoista 15–18 %.

Graafisten papereiden kysyntä on vähentynyt Euroopassa, mutta myös kapasiteettia on leikattu ja leikataan. Kapasiteettia on leikattu LWC:n lisäksi huomattavasi myös SC-paperissa ja sanomalehtipaperissa. Tämä ja noususuhdanne ovat mahdollistaneet aikakauslehtipapereiden hintojen korottamisen tänä vuonna.

Lisää tiukentumista markkinoille on luvassa, jos Stora Enso toteuttaa aikomuksensa Oulun hienopaperitehtaan muuttamisesta pakkauskartonkitehtaaksi vuosina 2019–2021.

Reino Lantto

Share: