52 miljoonan euron liikevoitto – kaikesta huolimatta

18.3.2009 16:28Uutiset » Toimiala

Vaikeasta taloudellisesta ilmapiiristä ja viime vuoden toisen puoliskon selkeästä yleisen liiketoiminnan heikkenemisestä huolimatta manroland AG -konserni saavutti 52 miljoonan euron liikevoiton (EBIT) vuonna 2008 (edellisvuonna 125 miljoonaa euroa). Sijoitetun pääoman tuotto (RoCE) oli lähes 20 prosenttia.

Viime vuoden myynti putosi vain 11 prosenttia ollen 1,727 miljoonaa euroa. Tästä viennin osuus oli noin 80 prosenttia. Samalla manroland edelleen vahvisti palveluliiketoimintaansa, joka kattaa huollon ja varaosat (printservices) sekä painon tarvikkeet (printcom).

Kaiken kaikkiaan vuonna 2008 manroland sai 21 prosenttia vähemmän tilauksia kuin edellisvuonna, ja saadut tilaukset vähenivät 1,396 miljoonaan euroon. Kuluvan tilivuoden alkaessa tilauskanta oli 701 miljoonaa euroa.

Kun alihankkijoiden työntekijät ja oppisopimuksen piirissä olevat jätetään luvuista pois, manroland työllisti vuodenvaihteessa 8 656 henkilöä, joista noin 84 prosenttia työskentelee Saksassa.

– 2008 oli vaikea vuosi manrolandille ja koko teollisuudelle. Kuitenkin ratkaisevat haasteet ovat vasta edessäpäin. Tammikuussa 2009 aloitettu toimenpidepaketti tulevaisuutemme varmistamiseksi sekä uusi markkinointikampanjamme edesauttavat merkittävästi, että olemme tämän kriisin jälkeen vahvempia kuin ennen, toteaa manrolandin hallituksen puheenjohtaja Gerd Finkbeiner.

Toimenpidepaketti käsittää 625 työpaikan leikkauksen tuotannon epäsuorista toiminnoista, ja se toteutetaan vuoden 2010 puoliväliin mennessä. Lisäksi Mainhausenin tehdas lakkautetaan ja sen tuotanto integroidaan Offenbachissa sijaitsevaan arkkikoneiden päätehtaaseen. Myös myyntiorganisaatioissa kautta maailman on otettu tehokkuutta lisäävät toimenpiteet käyttöön.

Samaan aikaan toteutettava markkinointikampanja perustuu huoltopalvelujen ja materiaalimyynnin laajenemiseen sekä uutuustuotteiden onnistuneeseen lanseeraukseen. Muutamina esimerkkeinä näistä mainittakoon autoprint-teknologia täysautomaattiseen sanomalehtituotantoon, koneratkaisut suuripainoksisten aikakauslehtien ja katalogien painatukseen (LITHOMAN) sekä arkkikonepuolella value-added -komponentit, mm. InlineFoiler-kylmäfoliointi ja DirectDrive-teknologia.

Lisätietoa: www.manroland.fi

Share: